Vstopna stranŽigov žigSlikarka, da te kap

Slikarka, da te kap

Besedilo: Žiga X Gombač
Slikovni material: Ivana Kobilca / Narodna galerija (Avtoportret v belem); Jaka Vukotič (Ivana in Žiga)

Če bi z gospo Ivano živela v istem časovnem obdobju, bi bila zagotovo prijatelja. Morda bi kot avtorja tudi sodelovala. Če je ne bi uspel prepričati, da ilustrira kakšno mojo zgodbo, bi ji z veseljem poziral kot model, morda s skodelico čaja.

Povsem zadovoljen pa bi bil tudi, če bi jo lahko samo gledal pri delu. Sploh v Parizu, ki je konec 19. stoletja veljal za svetovno prestolnico umetnosti. Tam je naša najznamenitejša slikarka živela v boemsko-umetniški komuni, kjer so umetnike povezovala ohlapna pravila in goreča želja po ustvarjanju.

imageBila je divja, a hkrati povsem predana risanju, ustvarjanju in izpolnjevanju same sebe. Hm, le kdo ve, kako bi se ujela? Morda bi v rosnem pariškem jutru najprej skupaj spila kavo, pojedla rogljiček, malce poklepetala, nato pa bi se, zakaj pa ne, lotila ustvarjanja stripa. Da, takšnega stripa, kot ga najdeš v novembrski številki ali tukaj. Zadnjo besedo, kako bi bilo kaj napisano in narisano, bi seveda imela ona. In veš kaj? Popolnoma bi ji zaupal.

imageŽiga X. Gombač je mladinski pisatelj, ki z našo revijo že dolgo sodeluje. Z ilustratorjem Jakom Vukotičem v tem šolskem leto ustvarjata nov strip Znamenitni.

V vsaki številki se bomo srečali z eno od velikih, zanimivih, drznih, ali navdihujočih osebnosti iz slovenske zgodovine. Rubrika Žigov žig pa bo stripu dodala pisateljev osebni pečat oziroma pogled.

Če želiš Žigu, ali obema ustvarjalcema stripa pisati in sporočiti svoje mnenje, jima lahko pišeš na naslov: National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana; s pripisom: Za Znamenitne. Ne pozabiti priložiti dovoljenja za sodelovanje, ki ga najdeš v vsaki številki ali tukaj.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.