Vstopna stranŽigov žigVse zvezde vidim

Vse zvezde vidim

Besedilo: Žiga X Gombač
Ilustracija: Jaka Vukotič

Štejem, štejem, zvezde štejem. Pa mi vedno ena manjka, Zvezdica Zaspanka. Tako pravi boter Mesec v ljubki pravljici Zvezdica Zaspanka, ki jo je napisal Frane Milčinski - Ježek. In boter Mesec ni bil edini, ki je štel zvezde. Nebesne pojave je štel in preučeval tudi Ferdinand Avguštin Hallerstein (1703–1774), znameniti znanstvenik in misijonar iz Mengša. Verjeli ali ne, Hallersteina sta v 18. stoletju njegovo znanje in radovednost ponesla na kitajski dvor, kjer je postal cesarjev astronom in zaupnik. Slovenec na daljnem Kitajskem, kaj takšnega!

image

Kako zanimivo bi bilo biti z njim tam, na Daljnem vzhodu in mu pomagati pri njegovih raziskavah. Hallerstein je raziskoval planete, zvezde in nebesne pojave, poleg tega pa je tudi mnogo potoval po deželi in ocenjeval, koliko Kitajcev živi na Kitajskem. Številka 197 milijonov je osupnila tedanji svet. Ferdinand Avguštin je bil velik zaupnik cesarja, kar dokazuje tudi dejstvo, da je njegovi cesarosti pomagal pri izdelavi koledarja. S slednjim je cesar pri ljudeh krepil svoj božanski status. Več o Hallersteinu si preberi v novi stripovski dogodivščini.

Želiš ustvarjalcema stripa povedati svoje mnenje?
Žiga X. Gombač in Jaka Vukotič v tem šolskem leto ustvarjata strip Znamenitni, ki predstavlja zanimive, drzne ali navdihujočih osebnosti iz slovenske zgodovine. Če se želiš Žigu ali obema ustvarjalcema stripa oglasiti in povedati svoje mnenje, jima lahko pišeš na naslov: National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana; s pripisom: Za Znamenitne.

image
Aljaž Pirc, Krško

Imenitno in znamenitno pisemce, dragi Aljaž. Hvala ti zanj. Pomeni mnogo! Z Jako obljubljava, da bova tudi v prihodnje pridno ter s ščepcem humorja pisala in risala stripe, dogodivščine, razplete in zaplete.
Vse lepo, X


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.