Vstopna stranŽigov žigPavlina naveza

Pavlina naveza

Besedilo: Žiga X Gombač

Ko pišem o slovenski alpinistki in podjetnici Pavli Jesih (1901–1976), pišem o pogumu. Večkratnem pogumu. Pišem o ženski, ki si je med obema vojnama ter takoj po drugi svetovni vojni upala lotiti najtežjih sten naših gora. O punci, ki je velikokrat plezala kot prva v navezi in v smereh, ki dotlej sploh še niso bile preplezane. O plezalki, ki je plezala z opremo, s katero si danes ne bi upali niti iz hiše. V športu, ki je bil v tistih časih značilen le za fante.

Ilustracija: Jaka Vukotič imageA Pavle to ni ne motilo ne omejevalo. Niti slučajno! Rekel bi, da jo je to le spodbudilo, da je bila še drznejša in še boljša. Fante pa je to jezilo in pestilo. Žal mi je, da nisem bil priča, kako jezno cepetajo pod steno, medtem ko se midva z Jesihovo visoko nad njimi vzpenjava čez nevarne previse, poči in prehode. Seveda bi Pavla plezala prva, jaz pa bi jo varoval in ji sledil. S tem, da bi bila prva v navezi ženska, ne bi imel nikakršnih težav.

Ubogal bi jo, ko bi me vodila v divji in neodkriti svet gora. Tja, kjer se moraš zbrati in popolnoma predati plezalnim gibom. Tja, kjer te lahko za trenutek poboža neopisljiv občutek svobode. Občutek, ki ga je Pavla Jesih tako zelo cenila. Prepusti se stripu Znamenitni in spoznaj novo zanimivo osebnost iz naše zgodovine.

imageŽiga X. Gombač je mladinski pisatelj, ki z našo revijo že dolgo sodeluje. Z ilustratorjem Jakom Vukotičem v tem šolskem letu ustvarjata nov strip Znamenitni.

V vsaki številki se bomo srečali z eno od velikih, zanimivih, drznih, ali navdihujočih osebnosti iz slovenske zgodovine. Rubrika Žigov žig pa bo stripu dodala pisateljev osebni pečat oziroma pogled.

Če želiš Žigu, ali obema ustvarjalcema stripa pisati in sporočiti svoje mnenje, jima lahko pišeš na naslov: National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana; s pripisom: Za Znamenitne. Ne pozabiti priložiti dovoljenja za sodelovanje, ki ga najdeš v vsaki številki ali tukaj.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.