Vstopna stranŽigov žigMamljiva obzorja

Mamljiva obzorja

Besedilo: Žiga X Gombač
Ilustracija: Jaka Vukotič

Pri pisanju mi je všeč to, da lahko ustvarjam in odkrivam povsem nove svetove. Vsaka nova zgodba je nova izkušnja in novo doživetje. Ter obenem pomnik časa, v katerem je nastala. Zdi se, da so na našem planetu raziskane in odkrite že vse pomembne stvari. Težko je doseči in preseči ter začutiti, kar so čutili tisti, ki so premikali meje in s svojimi dejanji pisali nove zgodbe.

image

Velikokrat sem se spraševal, kako je bilo Edvardu Rusjanu (1886–1911), prvemu slovenskemu letalcu, ko se je s svojim letalom Eda 1 prvič za nekaj sekund odlepil od zemlje in – poletel. Ko je bilo nagrajeno vse njegovo učenje, talent, trdo delo in drznost? Je od sreče zavpil? Ali je zgolj zadovoljno zabrundal in se vprašal, kako bi lahko poletel še dlje in višje? Enkratno bi bilo vsaj enkrat poleteti z njim in si svet med prvimi ljudmi ogledati iz zraka.

Pa čeprav v krhkem letalu in niti slučajno ne tako visoko, kot letala letijo danes. Da, enkratno je nekaj narediti prvič. Pa čeprav je to zapisati prvi stavek nove zgodbe, dobiti petko pri kemiji ali prebrati strip Znameniti.

imageŽiga X. Gombač je mladinski pisatelj, ki z našo revijo že dolgo sodeluje. Z ilustratorjem Jakom Vukotičem v tem šolskem leto ustvarjata nov strip Znameniti.

V vsaki številki se bomo srečali z eno od velikih, zanimivih, drznih, ali navdihujočih osebnosti iz slovenske zgodovine. Rubrika Žigov žig pa bo stripu dodala pisateljev osebni pečat oziroma pogled.

Če želiš Žigu, ali obema ustvarjalcema stripa pisati in sporočiti svoje mnenje, jima lahko pišeš na naslov: National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana; s pripisom: Za Znamenitne. Ne pozabiti priložiti dovoljenja za sodelovanje, ki ga najdeš v vsaki številki ali tukaj.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.