Vstopna stranVsebinaZnanost ljubkega

Znanost ljubkega

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografije: Stefan Christmann / BIA / Minden Pictures / Getty Images (pingvin); Chris Radburn / Alamy (žirafa)

Puhasta muca odpre velike modre oči in zazeha ter pri tem pokaže svoj droben rožnati jezik. Potem se pretegne in razkrije kosmati trebuh. Spet se zvije v kepo, nežno zamijavka in ponovno zadrema. Kako očarljivo!

Naj bo zaspana muca ali neroden slonji mladič, ob pogledu na kaj takega smo naravnost očarani. Znanstveniki mislijo, da se nam mladiči zdijo prisrčni, ker je to pomembno za preživetje vrste. Otroci se rodijo nemočni − odrasli moramo skrbeti zanje. Imajo lastnosti, ki se jim ne moremo upreti. Zato odrasli skrbijo za otroke in se z njimi igrajo, da so otroci lahko zdravi in razvijajo družbene veščine. V stotisočih letih so ljudje razvili lastnost, zaradi katere so jim všeč majhni otroci. Ko vidimo podobne lastnosti pri živalih, se prav tako raznežimo.

Katere so tiste lastnosti majhnih otrok in živalskih mladičev, ki se nam zdijo tako očarljive? Avstrijski zoolog Konrad Lorenz je leta 1943 sestavil seznam “prisrčnih” lastnosti − od velikih oči do nerodnosti − ob katerih postanemo naklonjeni. “Ljudje se na te lastnosti samodejno odzovemo,” pojasnjuje Sookyung Cho, znanstvenica z univerze v ameriški zvezni državi Kentucky. Preberi, kdaj nam ob pogledu na ljubke živali postane toplo pri srcu in zakaj.

image
Velike oči
Ljubka žival: Mlada žirafa v afriški savani pomežikne in se šopiri z orjaškimi očmi. Precej mladičev ima velike oči, od žirafjih do pasjih in goriljih. Imajo jih tudi majhni otroci − ljudem rastejo oči najhitreje v prvih letih življenja, potem pa se njihova rast umiri in preostalo telo jih začne dohajati.

Dejavnik ljubkosti: Velike oči pogosto povezujemo s prijaznostjo in nedolžnostjo, kar se zdi možganom izredno očarljivo. Ko gledamo v velike oči nekaterih živalskih mladičev in majhnih otrok, se nam lahko celo sprožita hormona dopamin in oksitocin, ki ustvarjata občutek sreče.

Nežni zvokiimage
Ljubka žival: Mladič cesarskega pingvina se stisne pod samčevo perje, da bi se grel. Odpre kljun in začivka − zdaj mu je prijetno toplo pod očetovim trebuhom.

Dejavnik ljubkosti: Ko živali cvilijo in žvrgolijo, ljudje začutimo potrebo, da bi še sami zacvilili. “Mladiči oddajajo zvoke, ki niso grozeči kot glasno rjovenje ali predirljivo vreščanje,” pojasnjuje Joshua Paul Dale, profesor na japonski univerzi Gakugei v Tokiu, ki preučuje pojav ljubkosti. Zato se nam torej zdijo mladiči prikupni.

Še več ljubkih lastnosti pri živalih lahko spoznaš v januarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Od katerega stoletja dalje ljudje izdelujejo snežake?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov