Vstopna stranVsebinaZelena doživetja

Zelena doživetja

Besedilo: Mateja Gruden
Fotografije: arhiv Hiške slovenske Istre (hiške); arhiv Vesne Velišček (Slocally); Matevž Lenarčič / arhiv Turizem Bohinj (ladjica)

Zeleno je lokalno. Je spoštovanje in spoznavanje tradicije nekega območja. Je naravi prijazno. Ekološko. Zelena je v turizmu barva številnih odtenkov. Sestavili smo kratko »barvanko« zelenih slovenskih turističnih zgodb.

image
Hiške slovenske Istre – zgodba o šavrinkah
Si že slišal za šavrinke? Ženske, ki so nekoč iz slovenske Istre hodile po hrvaških vaseh, od hiše do hiše, pobirat jajca in jih v plenjerjih (košarah) na glavah ali v bisagah na oslih tovorile prodat v Trst ali Koper. Predstavljaj si, kako bi bilo hoditi desetine kilometrov peš, in to ob oslu, ki je znan po svoji trmi! V vasi Truške nad Marezigami, ki se vzpenja nad slovensko obalo, so pred leti odprli Hiške slovenske Istre.

Tri so postavili, različnih barv in imen: Jajčarico, Mlekarico in Krušarico. Šavrinkam so nekoč namreč pravili jajčarice, čeprav so prodajale tudi drugo blago in živila, najpogosteje mleko in kruh. »Tudi moja nona je bila šavrinka. Imela je enajst otrok. Bila je velika revščina in tudi ženske so morale prinesti nekaj denarja ali živeža domov. Te hiške so njim v spomin,« pravi Mateja Hrvatin Kozlovič, ki se je domislila hišk.

V hiški jajčarice je stara košara, v hiški mlekarice je vrč za mleko, v hiški krušarice pa plenjer; po en predmet, ki so ga nosile šavrinke. Pa tudi druga oprema v hiškah je starinska, tako da v njih pravzaprav stopiš v časovni stroj! Pred hiškami so uredili sadovnjak, zelenjavni in zeliščni vrt, kjer si lahko, če jih obiščeš, sam utrgaš sadje in nabereš zelenjavo ali zelišča. Tistim, ki se jim kolca po domačih dobrotah, pa pripravijo tudi istrske zajtrke: z domačim kruhom, sirom, skuto, marmelado, salamami ...

image
Slocally – slovensko in lokalno
Ko obiščeš nov kraj, mesto – koga je najbolje vprašati, kje imajo najboljšo pico ali sladoled, recimo? Domačina, seveda. Lahko ga pocukaš za rokav na ulici, lahko ga pa tudi najameš! In prav takšne ponudbe za turiste se je domislila Vesna Velišček iz Plav v spodnji Soški dolini. Kot pravi: »Domačin pozna lokalno območje kot svoj lastni žep!« In ko pobrska po žepu, izvleče iz njega super zanimive stvari, ki jih turisti, ki obiskujejo samo najbolj znane turistične znamenitosti, pogosto spregledajo.

Ker je Vesna Primorka, se turisti v njeni družbi najraje potepajo po – Primorskem, še zlasti po dolini reke Soče, Goriških Brdih, Vipavski dolini in Krasu. V Vesnini družbi pobegnejo z najbolj obiskanih turističnih poti in postanejo raziskovalci. Spoznavajo čudovite kotičke, ki ostajajo večini turistov skriti. Srečujejo zanimive ljudi, ki jih mogoče povabijo v svoje sadovnjake in vinograde, da si sami utrgajo slastne češnje, breskve, grozdje (čeprav je včasih tudi rabutanje zabavno, priznajmo!).

Morda pokukajo v domačo sirarno. Morda zavihajo rokave v kuhinji in pomagajo pripraviti domače jedi, ki jih bodo pokusili. Pri Vesninih starših v Plavah pa lahko tudi prespijo v zeliščnih sobah (kako diši!) in ustvarjajo z zelišči.

Članek si lahko do konca prebereš v aprilski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Koliko mišic uporabimo ljudje, da izgovorimo en stavek?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov