Vstopna stranVsebinaZatočišče za ljubitelje narave

Zatočišče za ljubitelje narave

Besedilo: Irena Cerar
Fotografije: Iztok Bončina

image

Ptičji hotel s petimi zvezdicami
Škocjanski zatok, ki smo ga pred poletnimi počitnicami obiskali z nagrajenci našega fotografskega natečaja, je delček slovenskega morja, ujet med mestom Koper, pristaniščem in obalno avtocesto. Če z avtom brziš mimo, komaj slutiš, da je čisto blizu tako posebej kraj. Zaradi prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij je raj za številne živalske in rastlinske vrste. Poznavalci ptic, rečemo jim ornitologi, so tu našteli kar 245 različnih vrst! (Seveda ne vseh hkrati, pač pa v različnih obdobjih leta in v zadnjem desetletju.) Škocjanski zatok pa ni pomemben samo za nas, ampak je tudi v evropskem merilu pomembno gnezdišče, prezimovališče in selitveno počivališče za ptice. Tako rekoč ptičji hotel in letovišče s petimi zvezdicami!

Misija: mogoče!
Seveda pa Škocjanski zatok ni bil vedno tako prijazen kraj za živali, kot je danes. Če ne bi bilo požrtvovalnih ljubiteljev ptic in narave, bi danes na tem mestu verjetno imeli pristajališče ladij ali še kakšen trgovski center (kot da jih že nimamo dovolj!). A na srečo jim je uspelo: Zatok so po večletnem zasipavanju in načrtnem izsuševanju rešili in obnovili. Zdaj je na razpolago vsem ljudem, ki radi pohajkujejo v naravi ter jo opazujejo.

image

V dobri družbi
Na vročo junijsko soboto je naša skupinica, ki se je zbrala z vseh koncev Slovenije, imela dva vodnika: po rezervatu nas je popeljala biologinja Bojana Lipej, ki res pozna vsako njegovo skrivnost. Z nami pa je bil tudi Iztok Bončina, Juniorjev fotograf in dolgoletni sodelavec. Njegova naloga je bila, da mladim fotografom pomaga nekoliko odpreti oči pri iskanju zanimivih motivov ter jim posreduje kakšen drobec svojega fotografskega znanja. Za začetek nam je pripravil zabavno uvodno predavanje, kjer nam je na primerih pokazal, kako fotografiramo živali in kako rajši ne (razen če nočemo prijateljev na smrt izmučiti z gledanjem dolgočasnih fotografij 😊).

imageBojana in Iztok sta bila zanimiva predavatelja, pa vendar naši najbolj zanimivi družabnici nista govorili toliko kot onadva: to sta bili Rižana in Falisca, dve prečudoviti kamarški kobili. Tudi onidve v rezervatu »delata«: s pašo pomagata pri »upravljanju sladkovodnih močvirnih travnikov«, kakor je to strokovno opisala Bojana. Mi pa smo ju imeli priložnost jezditi.

Reportažo o našem obisku Škocjanskega zatoka, pa tudi fotografije, ki so jih posneli mladi fotografi, si lahko ogledaš v spetembrski številki revije National Geographic Junior. 

image Sodeluj na 13. Juniorjevem natečaju za najfotografijo!

Morda se boš z nami podal na naslednjo pustolovščino: z nagrajenci letošnjega natečaja bomo odšli na fotosafari v ZOO Ljubljana. Fotografije pričakujemo do 1. oktobra 2017. Več o pogojih ter privlačnih nagradah poišči tukaj.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat je odrasla samica pande večja od svojega mladiča?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov