Vstopna stranVsebinaZakuhaj: Vitamini in beljakovine za zimske vragolije

Zakuhaj: Vitamini in beljakovine za zimske vragolije

Besedilo in fotografije: Irena Tomažin

image
Zima prinaša čas sproščenega uživanja na belih strminah, včasih pa si radi privoščimo tudi dober obrok kepanja, izdelamo pravi bunker ali pa se odpravimo na raziskovalni nočni pohod z baklami. Da ne bo zmanjkalo moči in energije za vse prave zimske vragolije, moramo poskrbeti, da nahranimo telo z veliko mero vitaminov, beljakovin in kakovostnih ogljikovih hidratov. Zato je primeren čas, da uvrstiš na svoj jedilnik kakšen dodaten kos sadja in zelenjave ter ob tem odkriješ še kakšen nov okus, ki te morda preseneti.

image
Sestavine za slastno juho:

  • 100 g (en srednje velik gomolj) koromača
  • 250 g zelenih bučk
  • 100 g topinamburja ali krompirja
  • nekaj lističev vrtne zelenjave, po želji (npr. ohrovt, kitajsko zelje)
  • 2 žlici zdroba ali ovsenih kosmičev
  • 6 dcl vode
  • 1 dcl riževe ali kokosove kreme
  • 2 žlički kokosovega olja
  • noževa konica mletega muškatnega oreščka
  • 1 žlička mešanice začimb (timijan, šetraj, limonska trava)
  • 1 zvrhana žlička nerafinirane soli



Tako preprosto je:

  1. Zelenjavo dobro operemo. Topinambur ali krompir olupimo. Bučk ni treba olupiti, če so ekološke in je lupina tanjša in mehka. Koromač razslojimo ter odstranimo notranji trši stržen.
  2. Zelenjavo narežemo na manjše kose in jo zakuhamo v loncu z vodo, solimo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo kuhanja, dodamo zdrob in začimbe.
  3. Kuhamo na nižji temperaturi okoli 15 minut, nato dodamo še riževo in kokosovo kremo, po okusu, ter začinimo s hladno stisnjenim kokosovim oljem.
  4. Juho na rahlo spasiramo ter po želji okrasimo z belimi »snežinkami«: kokosovimi kosmiči, mletimi mandlji, drobljenimi ovsenimi kosmiči ali amarantovimi kroglicami (napihnjenčki).

image
Sestavine za hranljive ovsene piškote:

  • 120 g (ena manjša skodelica) ovsenih kosmičev
  • 1 zrela banana
  • 1 dcl riževega napitka ali vode
  • 40 g (3 zvrhane žlice) kokosovih kosmičev
  • 3 zvrhane žlice mandljeve moke (lahko tudi kokosove moke ali drugih mletih oreščkov)
  • pest suhega sadja (npr. brusnice, suhe slive)
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 velika žlica javorjevega sirupa
  • 1 žlička kokosovega olja (ali 1 žlica arašidovega masla)

Tako preprosto je:

  1. Ovsene kosmiče za dobre pol ure namočimo v riževem napitku ali vodi. Za nekaj minut v vodi namočimo tudi brusnice in suhe slive ali katero drugo suho sadje po izbiri. Ko postane mehkejše, ga narežemo na drobne koščke. Vodo, ki je ostala od namakanja suhega sadja, lahko popijemo, je zelo sladka. Nato z vilicami dobro pretlačimo banano, da iz nje nastane gosta zmes.
  2. Ovsene kosmiče dobro odcedimo ter jih v večji skledi dobro pomešamo skupaj s pretlačeno banano, kokosovimi kosmiči in mandljevo moko, dodamo še cimet, javorjev sirup in kokosovo olje ter kakšno drugo poljubno sestavino.
  3. Dobljeno maso nadevamo v manjše posodice za mafine (papirnate ali silikonske), debeline okoli 1 cm. Po želji jih lahko okrasimo še s koščki čokoladic. Nato jih pečemo v pečici na 175 stopinj 25-30 minut.



Še več zanimivosti o tokratnih sestavinah lahko najdeš v februarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Kdo ali kaj je Perun?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.







Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov