Vstopna stranVsebinaZaKuhaj: Moja prva čokoladna potica

ZaKuhaj: Moja prva čokoladna potica

Besedilo: Irena Tomažin
Fotografije: © Shutterstock / Visionsi (nosilna); Irena Tomažin (vse ostalo)

Brez prave, dišeče potice si skoraj ne predstavljamo praznikov. Njena priprava pa ni tako zapletena, kot se zdi. Ta recept sicer ni čisto tradicionalen, morda pa te bo navdihnil, da se opogumiš v peki svoje prve mini potice s slastnim čokoladnim nadevom, ali preizkusiš še kakšno drugo različico s svojimi najljubšimi sestavinami.

Sestavine za testo: image

  • 200 g bele pirine ali kamutove moke
  • 30 g masla ali ekološke nehidrogenirane margarine
  • 1/2 dcl javorjevega sirupa
  • 1 žlička suhega kvasa
  • ščep soli
  • 1/4 žličke vanilje v prahu
  • 1 dcl riževega ali mandljevega napitka (ali navadnega mleka)

Sestavine za nadev:

  • 50 g pirinega zdroba
  • 1 dcl riževega napitka
  • 1/2 dcl sojine ali ovsene smetane
  • 3/4 dcl javorjevega sirupa (ali nekaj žlic medu)
  • 1/4 žličke vanilje v prahu
  • 2–3 žlice mletih praženih mandljev, lešnikov ali orehov
  • 1 žlica kakava v prahu


Tako preprosto je:

1. V manjši posodici pomešaj 1 žličko suhega kvasa z nekaj žlicami riževega napitka, dodaj malo moke in sladila ter pusti 15 minut, da zmes vzhaja. Maščobo (margarino ali maslo) pusti nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali jo rahlo zmehčaj nad vodno paro (lahko pa uporabiš olje, ki je že tekoče).

2. Nato v večji posodi zmešaj moko, sol, vaniljo, dodaj zmes s kvasom, rižev napitek, stopljeno maščobo in javorjev sirup ter vse skupaj dobro premešaj in pregneti, da dobiš gladko testo. Testo nato prekrij s krpo in ga pusti vzhajati na toplem 1 uro.

3. Medtem pripravi nadev. V posodi segrej rižev (ali kateri drug) napitek, postopoma vmešaj zdrob, pri tem pazi, da se ne naredijo grudice. Nato vmešaj še smetano in javorjev sirup, vaniljo, kakav in mlete oreščke ter dobro premešaj in pusti na nizki temperaturi, da se zmes zgosti (okoli 5 minut). Vmes lahko pokusiš nadev in po želji dodaš še kakšno sestavino.


image

4. Nato testo nežno razvaljaj z valjarjem ali kar s prsti, da dobiš pravokotnik debeline okoli 1/2 cm ter ga premaži z izbranim nadevom.

5. Nato testo z nadevom počasi zavij kot palačinko in ga položi v okrogel pekač tako, da ga zaviješ v polža in na sredini pustiš luknjo. Iz testa lahko oblikuješ tudi več manjših potic ter jih po vrhu okrasiš.

6. Potico peci v pečici okoli 35 minut na 180 stopinj (vmes znižaj temperaturo na 175 stopinj, da se skorja preveč ne zapeče). Manjše potice so hitreje spečene, velike pa potrebujejo dlje časa, da se dobro zapečejo. Ko postanejo zlatorjave barve, jih previdno vzemi iz pečice in iz pekača ter ohladi (lahko jih zaviješ v prtiček, da ostanejo mehkejše).

Še več Drobtinic, zanimivosti o sestavinah za potico, najdeš v aprilski številki National Geographic Juniorja.

 

 

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Koliko mišic uporabimo ljudje, da izgovorimo en stavek?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.







Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov