Vstopna stranVsebinaZa kovček dobrih zgodb

Za kovček dobrih zgodb

Besedilo: Jerneja Jezernik
Fotografije: arhiv Pokrajinskega muzeja Celje (Alma s kužkom); Rokopisna zbirka NUK (akvarel)

image
V času, ko lahko v letalu potuješ skoraj s svetlobno hitrostjo in prek družbenih omrežij klepetaš s prijatelji z vsega sveta, si težko predstavljamo, kakšna neverjetna pustolovščina je bilo potovati pred stotimi leti. Od ene največjih svetovnih popotnic vseh časov, Alme M. Karlin (1889–1950) iz Celja, ki je kot ena redkih žensk na začetku 20. stoletja kar sama obredla ves svet, se lahko tudi največji pustolovci še vedno naučijo kakega učinkovitega popotniškega trika. Zaradi mene lahko tudi s poprom.

image»Bom šla pa v Ameriko!« Alma M. Karlin v svoji avtobiografiji Sama zapiše, da se je rodila leta 1889 v nekoč dvojezičnem mestu Celje na Štajerskem. Že priletna starša – oče Jakob je bil upokojeni avstrijski major, mama Vilibalda pa učiteljica na mestni dekliški šoli – sta pričakovala dečka, ki bi nekoč nadaljeval očetovo vojaško kariero. Toda na svet si je drznila privekati le deklica. In to slabotna. Ker so zdravniki napovedali, da bo živela kvečjemu nekaj mesecev, so ji starši dali ime: Alma, Seelchen – Dušica.

Mala deklica pa je bila prava bojevnica. Že pri štirih letih se je razvila v samosvojo trmoglavko. Kadar so ji starši kaj prepovedali, jim je odločno zabrusila: »Bom šla pa v Ameriko!« Ko so jo nekoč želeli ustrahovati, da bo zaradi svojeglavosti morala od doma, so ji pod božično drevesce položili kovček z nekaj osnovnimi potovalnimi potrebščinami. To darilo pa je prej razburkalo njeno domišljijo, kot ji pognalo strah v kosti. Odtlej je med vožnjami na vrtiljaku sanjarila o tem, da bo nekega dne sama prepotovala ves svet in napisala za kovček dobrih zgodb. Ko se je kot izjemno bistra mladenka v Londonu naučila osmih tujih jezikov, je 24. novembra 1919 v svoj potovalni kovček zložila svoj pisalni stroj Erika in svoj slovar desetih jezikov. Iz italijanskega pristanišča Genova je s čezoceanskim parnikom odplula na osem let trajajočo pot okrog sveta. Sama, jasno.

Več o izjemnem potovanju Alme M. Karlin si lahko prebereš v novembrski številki National Geographic Juniorja ali na razstavi v ljubljanskem Cankarjevem domu.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikor litrov pitne vode se uporabi za izdelavo literske plastenke za vodo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov