Vstopna stranVsebinaVznemirljive najdbe

Vznemirljive najdbe

Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografije: Matija Lukić (Gosposvetska); Arne Hodalič in Katja Bidovec (ostalo)

image

Si se kdaj čudil arheologom, ki potrpežljivo iščejo skrivnostne ostanke preteklosti? Lani in predlani so jih mnogi Ljubljančani, tudi učenci osnovnih šol, lahko opazovali pri delu. Za slovensko glavno mesto lahko rečemo, da kar prekipeva od zgodovine. Kjerkoli zapičiš lopato malo globlje v tla, lahko naletiš nanjo. A tisti, ki znajo take najdbe videti in doumeti njihov pomen, so arheologi. Na danes lepo prenovljeni Gosposvetski cesti v Ljubljani so imeli res veliko dela.
image
Ko so pred letom in pol gradbeni stroji odstranili asfalt, so bili zraven. Polnih deset mesecev so skrbno odstirali prej neznano preteklost. Ko so opravili svoje delo, so ulico spet prepustili gradbenikom. Kar so odkrili, jih navdaja z zadovoljstvom. Na območju Gosposvetske ceste je bila namreč nekoč emonska nekropola. A pojdimo lepo po vrsti.

Emona
Območje, kjer danes stoji Ljubljana, je bilo poseljeno že pred več tisočletji. Pravi razcvet je doživelo pred 2000 leti. Rimski imperij se je začel z območja današnje Italije širiti proti vzhodu. Ljubljanska vrata so bila zelo pomembna za njihovo prodiranje proti Balkanu in Donavi. Tako so najprej zgradili trgovsko naselbino pod vzpetino, na kateri danes domuje ljubljanski grad. V letih 14 in 15 našega štetja pa so ustanovili mesto Emona.
image
Bilo je veliko bolj napredno kot prejšnja naselja, ki so jih večinoma sestavljale lesene ali preproste kamnite zgradbe. Emona je bilo lepo urejeno pravokotno mesto s čvrstim obzidjem. Znotraj obzidja so bile zidane hiše, ulice, javni prostori in trgi … Ostanki obzidja Emone so ponekod še danes lepo vidni. Cankarjev dom bi se, če bi obstajal že v času Emone, nahajal znotraj njega. V Emoni je živelo do 4000 prebivalcev. Ko so jo leta 452 opustošili Huni pod poveljstvom zloglasnega vojskovodje Atile, je izgubila svoj pomen. Kmalu zatem so začeli z vzhoda prodirati naši predniki Slovani.

Reportažo si lahko v celoti prebereš v februarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival je pametnejša, vrana ali šimpanz?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.