Vstopna stranVsebinaVeliki živalski premetenci

Veliki živalski premetenci

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografije: © Shutterstock /  Hugh Lansdown (sifaka); © Shutterstock / Yusnizam Yusof (orangutan); © Shutterstock /  orangecrush (kapucinka)

Plesni koraki
Sredi gozda v afriški državi Madagaskar je bila raziskovalka Hantanirina Rasamimanana priča divji plesni zabavi. Opazovala je sifake, vrsto lemurjev. Nekaj živali se je s svojega opazovališča v drevesnih krošnjah spustilo na nepogozdena tla. imageV pokončni drži so vrgle roke v zrak, premaknile boke, skočile, nato pa se tik pred pristankom dotaknile s petami. Še naprej so bočno poskakovale, dokler niso prišle na drugo stran jase. »Popolnoma me je prevzelo«, je povedala raziskovalka. »Videti je bilo, kot bi plesale.« Morda bi res kdo mislil, da so sifake pač dobri plesalci. V resnici pa tako migajo in poskakujejo, da se po tleh premikajo čim hitreje in se laže izognejo plenilcem, kot so kače. Gibčni so in imajo močne noge, zato lahko izvajajo take gibe. Jih bomo morda kmalu videli v oddaji Zvezde plešejo?

Človeška govorica po opičje
Oskrbniki živalskega vrta v Kölnu v Nemčiji so nekega jutra pripravljali zajtrk orangutanom, tedaj pa so slišali nenavaden zvok, ki je prihajal iz ograde za orangutane. Zvenelo je kot nerazumljiva človeška govorica. Je k ogradi zašel obiskovalec? Oskrbniki so šli pogledat in razvozlali uganko: hrup je povzročala orangutanka Tilda! Naučila se je oponašati ritem človeške govorice. »Tilda je pritegnila pozornost oskrbnikov,« se spominja skrbnik živali, Alexander Sliwa. In prav to je hotela. »Tako se oglaša, kadar ji oskrbniki ne prinesejo priboljškov dovolj hitro.« Nič čudnega, da je zvezda.

Lažni alarm
imageTrop beloglavih kapucink v argentinskem narodnem parku Iguazú je odkril banane, ki so jih na drevo, na posebej izdelano teraso, nastavili znanstveniki. Vse kapucinke so se hotele posladkati, toda v njihovih skupnostih velja, da morajo člani, ki so niže na družbeni lestvici, pri jedi dati prednost glavnim. Eden od niže uvrščenih pa ni hotel čakati. Zato je izustil krik, ki je zvenel kot opozorilo, da je v bližini plenilec. O plenilcu pa ne duha ne sluha.
Ko so glavni slišali krik, so prigrizek odvrgli in se pognali v beg – niže uvrščena opica pa je pohitela k bananam. »Mogoče je kapucinka zakričala, ker se je razburila, pa je krik spominjal na svarilo,« ugotavlja strokovnjak za vedenje živali in ekolog Brandon Wheeler, ki je bil priča dogodku. »Po drugi strani pa je morda vedela, da bodo druge opice zaradi krika pobegnile.«

Še več navihanih živali lahko spoznaš v majski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival ima na glavi rog, zato ji rečemo tudi morski samorog?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov