Vstopna stranVsebina“V življenju rabiš dve stvari: brzino in korajžo”

“V življenju rabiš dve stvari: brzino in korajžo”

Pripravila: Špela Frlic
Fotografiji: Siri Juell Rasmussen (portret); Karmen Zupan (z mlado bralko)

Tako v knjigi Tonja iz Hudega brega pravi teta skoraj desetletne rdečelase deklice Tonje. In Tonja se strinja. Edini otrok v gorski vasici Hudi breg je, najraje dirka s sankami in zraven poje na vse grlo. Njen najboljši prijatelj je stari violinist Gunnvald, njen domači ljubljenček pa galeb Gal. Ko bereš zgodbo o Tonji, te prime, da bi kar takoj iz kleti izbrskal sanke in se odpravil na bližji zasneženi breg. Zato je ta knjiga idealno zimsko branje. Kje naj človek išče zasneženi breg poleti?

imageMaria Parr, ki je knjigo napisala, ima s snegom, pa tudi s fjordi, ovcami in galebi, o katerih lahko beremo v knjigi, kar nekaj izkušenj, saj je doma na Norveškem. Poleg Tonje je napisala še knjigo o prav tako navihani deklici Leni in njenem prijatelju Trilčku z naslovom Vafljevi srčki. Novembra je za kratek čas obiskala Slovenijo in se srečala s slovenskimi bralci.
Na Vodnikovi domačiji v Ljubljani je takole odgovarjala na njihova vprašanja.

Koliko časa ste pisali knjigi?
Vafljeve srčke sem pisala precej časa. Prvo zgodbo sem napisala, ko sem hodila še v šolo. Moje knjige nastajajo dolgo, ker pišem zelo počasi. Najraje pišem takrat, ko čutim, da bo nekaj prišlo iz mene.

Ste se zabavali, ko ste knjigi pisali?
Ja, zelo sem se zabavala. Če se zabavam, ko pišem, je to dober znak, da se bodo ob knjigi zabavali tudi bralci.

Ste dogodivščine, ki jih opisujete v obeh knjigah, tudi v resnici doživeli?
Nisem. Vse zgodbe sem si izmislila. Živim pa v majhnem kraju, ki je zelo podoben tistemu, v katerem živita Trilček in Lena iz Vafljevih srčkov ali pa Tonja iz Hudega brega.

Kako ste dobili idejo za Tonjo iz Hudega brega?
Hotela sem napisati zgodbo o fantu in deklici, ki sta zelo sproščena in se veliko igrata. Začela sem pisati o fantu, potem pa sem si premislila in ga spremenila v deklico, v Tonjo. Hotela sem ustvariti literarno junakinjo, tudi zato ker jih v norveški literaturi primanjkuje.

Zakaj ste se odločili, da je Tonja edini otrok v vasi?
Imam tri brate in sestre. Ko sem bila majhna, sem si včasih želela, da bi lahko kdaj imela starše samo zase. Zato sem si potem izmislila otroka, ki ima vse odrasle okrog sebe zase.  Ko pa sem o tem govorila otrokom na Norveškem, se jim je zdelo to, da bi bila Tonja edini otrok v knjigi, zelo dolgočasno. Zato sem dodala še otroke, ki so na počitnicah v kampu.

Ste se veliko sankali, ko ste bili majhni?
Ogromno. Takrat še ni bilo plastičnih sank. Sankali smo se z lesenimi sankami s kovinskimi sanicami. Zelo hitri smo bili. Živim ob takem dolgem pobočju in vsako zimo komaj čakam, da se bodo otroci iz vasi začeli sankati.

image

Od kod ideja, da ima Tonja doma galeba?
Galebe imam zelo rada. Ker galebi živijo ob morju, jih je na Norveškem veliko. Ko sem bila majhna, se mi je zdelo, da kričijo moje ime in me kličejo: “Maria! Maria!” Pred nekaj leti je galeb naredil gnezdo na naši hiši. Radi smo ga imeli. Prinesel pa nam je tudi kup težav, ker je rad strmoglavljal na ljudi, ki so prišli mimo. To pa je bilo včasih tudi nevarno, saj so galebi veliki in težki ptiči.

So vam bile, ko ste bili majhni, všeč take knjige, kot je Tonja iz Hudega brega?
Ja, zelo rada sem jih brala. Najbrž tudi za to pišem na tak način. Ko pišem, se spominjam občutkov, ki sem jih čutila, ko sem bila otrok.

Ali že pišete novo knjigo?
Ja, pišem. Naslov pa je še skrivnost. Knjiga bo zagotovo izšla, še preden boste odrasli. Ne morem pa obljubiti, da bo prevedena v slovenščino. To pa je odločitev urednikov.

Na tem mestu objavljamo le delček pogovora, ki so ga v celoti vodili mlade bralke in bralci. Hvala vsem za odlična vprašanja!

imageOdgovori na nagradno vprašanje!
Katero žival ima Tonja za hišnega ljubljenčka?

Odgovor pošlji do 15. februarja 2017 na naslov:

National Geographic Junior
Stegne 9b,
1000 Ljubljana.

Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali enega bralca ali bralko, ki bo dobil svoj izvod Tonje iz Hudega brega.

 

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Kdo ali kaj je Perun?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov