Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Zajtrk s kiti

Ustvarjalnice: Zajtrk s kiti

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image
Potrebujemo:

  • hlačnico starih kavbojk
  • 2 krompirja
  • nož
  • flomaster
  • papirnato brisačko
  • barve za blago za temne podlage
  • čopič
  • napihljivo barvo za blago

Za pogrinjek uporabimo hlačnico starih kavbojk. Ni je treba naravnost odrezati, samo prerežemo jo po dolžini. Še bolj frajersko je, če je rob malce nacefran.

Dva debelejša in srednje velika krompirja prerežemo z nožem čez polovico. Rez naj bo čim bolj gladek in odrezana površina gladka. Ploskve krompirja so vlažne, zato jih popivnamo s papirnato brisačko, da se osušijo.

Eno polovico krompirja uporabimo za telo. Na drugo polovico s flomastrom narišemo kitov rep. Na tretjo polovico narišemo vodni curek. Za risanje ne uporabimo alkoholnih flomastrov, ker je njihova barva premočna in imamo lahko zaradi tega kasneje težave pri nanašanju barve in tiskanju (slika1).
Po črtah, ki smo jih narisali s flomastrom, režemo s konico noža do globine pol centimetra. Potem zarežemo krompir ob strani, da odvečni del odpade. Robove krompirja in površino ponovno popivnamo s papirnato brisačko.
Pri rezanju z nožem poprosi za pomoč odraslega pomočnika.
image


Krompir, ki ga uporabimo za odtis telesa, namažemo do polovice z modro barvo. Na preostalo polovico nanesemo belo barvo (slika 2). Krompir s pobarvano površino močno pritisnemo na podlago, da se barva prenese na blago (slika 3). Za vsakega kita je potrebno krompir ponovno namazati.
S čopičem nanesemo modro barvo na vzorčni del krompirjev, izrezanih v obliki repa in vodnega curka. Prav tako jih odtisnemo na blago. Pazimo, da barva, ki jo nanesemo, ne sega čez rob. Če je barve preveč, robovi odtisov niso ostri.
Počakamo, da se barve posušijo, nato s čopičem narišemo oči.

Na koncu narišemo z napihljivo rdečo barvo, ki jo nanašamo s pomočjo plastenke, še nasmejana usta. Posušimo.

Barve utrdimo tako, da posušen izdelek prelikamo z vročim likalnikom po hrbtni strani. Barve se utrdijo, napihljiva usta pa ljubko napihnejo.

Pogrinjke brez skrbi, da bi se nam barva odstranila, peremo na 40 °C.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Najstarejše drevo v Sloveniji je:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov