Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Svetilniki

Ustvarjalnice: Svetilniki

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image
Velike plastenke vode lahko spremenimo v keglje. Oblepljene s časopisom, pobarvamo v različne podobe. Mi smo naredili svetilnike.

Potrebujemo:

  • plastenke
  • lepilo za les
  • časopis
  • čopiče
  • svinčnik
  • akrilne barve
  • tanek črn flomaster
  • prosojen lak v spreju

Prazne plastenke so lahke, zato jih pred začetkom dela napolnimo s peskom. Ne veliko, le pest ali dve, da lažje stojijo. Predvsem v travi.

Podlago za delo zaščitimo s papirjem ali plastično folijo. Časopis natrgamo na kose. Za oblepljenje ravnih delov plastenke potrebujemo večje kose, za ukrivljene pa manjše. Uporabimo tiste dele časopisa, kjer ni slik oziroma je le besedilo.
Na kose časopisa z debelim čopičem nanesemo lepilo. Bodimo natančni in vsak košček namažimo po vseh robovih. Časopis se tako namoči, zmehča in lepo ukrivi ob podlagi.

S kosi časopisa oblepimo plastenko, pa tudi pokrovček. Na ukrivljenih mestih se časopis pogosto guba. Če se nam to zgodi, namažemo gube z lepilom in jih prilepimo ob podlago. Izdelek naj se suši nekaj ur oziroma toliko časa, da se lepilo posuši.

image

Posušen izdelek pobarvamo. Za barvanje uporabimo akrilne barve. Te se hitro sušijo in so dobro odporne na udarce in vlago. Lahko uporabimo tudi tempere, vendar moramo keglje kasneje pobarvati še s prosojnim lakom, da se barve utrdijo.
Vzorec na svetilniku najprej narišemo s svinčnikom, nato polja pobarvamo. Posušimo.

Robove poslikav poudarimo s črnim flomastrom, s katerim očrtamo pobarvana polja. Če želimo, da bodo naši svetilniki bolj sijočih barv, jih popršimo s prosojnim lakom.  Barve bodo tako tudi obstojnejše.

Kegljanje je zabavna igra, ki jo lahko igramo vsepovsod. Za zbijanje kegljev potrebujemo še žogo.

 

 

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.