Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Semenske bombe

Ustvarjalnice: Semenske bombe

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image

Semenske bombe so star način pogozdovanja, setve poljščin ali avtohtonih rastlin v gosti vegetaciji, na sušnih področjih ali na težko dostopnih zemljiščih. V današnjem času so postale orodje gverilskih vrtnarjev po vsem svetu. Z njimi obnavljamo zapuščena urbana območja, ustvarimo cvetoč travnik ali pa jih uporabimo v vrtnarstvu.

Potrebuješ:

  • navadno lončarsko glino
  • malo dobre zemlje
  • semena
  • žličko

Glino razvaljaj na pol centimetra debelo in oblikuj skodelico (slika 1).
Vanjo nasuj zemljo (slika 2) in nanjo potresi ščepec semen (slika 3). Z žličko premešaj zemljo s semeni.
Zgornji rob skodelice po vsej dolžini stisni skupaj, da ostane zemlja s semeni v notranjosti (slika 4). Potem med dlanmi oblikuj kroglico.
Položi jo na časopis, da se posuši (slika 5).

image

Bombo lahko odvržeš na svoj vrt, šolski travnik, zelenico pred blokom ali jo položiš v svoj cvetlični lonček. Če je bomba zunaj, jo bo zalival dež. Če jo imaš doma pod streho, jo vsake toliko časa poškropi z vodo. Po nekaj dneh bodo semena začela kaliti. Glina bo zaradi vlage počila in razpadla. Iz tvoje bombe pa bodo pokukale in začele rasti nove rastline.

Katera semena uporabiš v semenskih bombah
Za semenske bombe lahko uporabiš vsa semena. Najhitreje bodo iz bomb pokukale redkvice, solata in rukola. Vanje pa lahko zamešaš semena različnih vrst zelenjave (buč, fižola, kumar ...), semena cvetlic, različne avtohtone vrste rastlin. Predvsem je odvisno od tega, kam želiš semenske bombe odvreči.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.