Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Praskanke v lubju

Ustvarjalnice: Praskanke v lubju

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image

Jesenski dnevi so kot nalašč za pohajkovanje po gozdu, kjer lahko poleg gozdnih sadežev naberemo tudi koščke lubja. Kose lubja pa lahko najdeš tudi na obali, kamor jih rado naplavlja morje. Najlepše bomo našli na plažah z borovci. Morje lubje obrusi in mu da prav posebno obliko. Ne glede na to, kje lubje naberemo, pa morajo biti kosi čvrsti in nekoliko debelejši. Vanje bomo izpraskali vzorce in izdelali obeske za ogrlice.

Potrebujemo:

  • debelejše kose lubja
  • žebelj ali šilo
  • nož
  • svinčnik
  • vrvice
  • akrilne barve ali tempere
  • gobico
  • prozoren lak v spreju


Kosi lubja imajo hrapavo površino, neprimerno obliko ali so zelo debeli. Za grobo strganje površine, izrezovanje ustrezne oblike in tanjšanje potrebujemo manjši kuhinjski nož, s katerim v lubje tudi zavrtamo luknjice.

image

S svinčnikom na lubje skiciramo vzorec. Da vzorec izpraskamo v površino, potrebujemo žebelj ali šilo, včasih pa tudi starejšega pomočnika (slika 1).
Na nekaterih mestih je lubje mehko in voljno, na drugih bomo potrebovali nekaj več časa, da bomo vzorec poglobili. Kadar s konico vrezujemo majhne luknjice, moramo biti še posebej previdni, saj je lubje krhko in se nam lahko posamezne plasti odluščijo. Črte poglobimo enostavno tako, da z ostro konico drsimo po s svinčnikom narisani liniji. Za luknjice položimo navpično na podlago nož z ostro konico. Ročaj noža vrtimo med prsti, da konica izdolbe vdolbinico.

Za barvanje ali poudarjanje vzorca potrebujemo tempero ali akrilne barve. Boljše so tempere, ki se sušijo počasneje. Prednost akrilnih barv pa je, da so barve bolj močne in po sušenju obstojnejše. Barvo nanašamo na podlago s prsti. Na prste pa si jo nanesemo s čopičem. Potem s pobarvanimi prsti drsimo po lubju.

Barvo dobro vtremo v izpraskane črte vzorca (slika 2). 
Z gobico operemo ravne površine takoj po nanosu barve, da se ta izpere s podlage in obdrži le v izpraskanih linijah vzorca. Barvo moramo dobro izprati, da se ponovno vidijo rjavi odtenki lubja (slika 3).

Počakamo, da se barva posuši. Posušene obeske popršimo s prozornim lakom, da so barve obstojnejše. Obeske obesimo na okrasne vrvice ali ogrlice (slika 4).

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikor litrov pitne vode se uporabi za izdelavo literske plastenke za vodo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov