Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Oznake gredic

Ustvarjalnice: Oznake gredic

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image

Spomladi so vrtna dela na vrhuncu: pospravljamo po dolgi zimi, prekopavamo zemljo, rahljamo gredice, grabimo, sejemo, sadimo. Komaj čakamo, da pokukajo iz zemlje prve rastlinice. Ker imamo ves čas toliko raznovrstnega dela, se pogosto zgodi, da že naslednji dan pozabimo, kam in kaj smo prejšnji dan sejali. Zato takoj, ko poseješ, označi gredice. Preproste oznake lahko kupimo v vrtnih centrih. Bolj zabavne, s pridihom lastne domišljije, pa ustvarimo sami.

Zelenjavčki
Iz deščic zelenjavnih zabojčkov.
Zabojčke razstavimo na deščice. Za oblikovanje in rezanje uporabimo stare škarje ali olfa nož, s katerim režemo deščice ob ravnilu. Rob in površino zgladimo z brusnim papirjem.
Na deščice s svinčnikom narišemo vzorec. Za barvanje uporabimo akrilne barve. Ker je les bolj grob, pomočimo čopič med barvanjem v vodo, da barvo lažje razmažemo.
Posušimo. Da deščice in barve lahko kljubujejo vremenskim nevšečnostim, jih zaščitimo s prozornim lakom za les.

Zeliščne kuhalnice
image Za tovrstno označevanje gredic uporabimo stare kuhalnice. Nanje s svinčnikom narišemo vzorec. Za barvanje uporabimo akrilne barve. Poslikave očrtamo s tankim črnim flomastrom in jih zaščitimo s prozornim lakom za les.

Odtisnjena zelišča
Na zraku sušečo maso pregnetemo in jo razvaljamo na pol centimetra debelo. imageZ nožem ali modelirko izrežemo želeno obliko. Robove pogladimo. Na razvaljano maso položimo zelišče in ga z valjarjem vtisnemo v maso. Zelišče odstranimo. S palčko ali slamico naredimo na vrhu luknjico. Posušimo. Akrilne barve razredčimo z vodo. Barve nanesemo s čopičem na posušeno ploščico. Počakamo nekaj trenutkov, potem pa barve obrišemo z mokro krpo. Oblika zelišča postane tako bolj vidna, saj ostane večina barve v globini odtisa. Posušene ploščice zaščitimo s prozornim lakom za les. Skozi luknjico napeljemo rafijo, s katero zavežemo oznako na leseno palčko.

Še več predlogov najdeš v majski številki revije National Geographic Junior.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Avtohtona pasma slovenske čebele se imenuje:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov