Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Medvedek

Ustvarjalnice: Medvedek

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

Najbolj priljubljena igrača med plišastimi živalmi, po domače pliškoti, je zagotovo medvedek. Ne samo v Sloveniji, ki ji lahko upravičeno rečemo tudi dežela medvedov, saj jih lahko v nekaterih delih države srečamo skoraj na vsakem koraku, temveč po vsem svetu.

Ko pomislimo na medvedka, pomislimo na nekaj mehkega, prijetnega in toplega. Prav takšnega lahko naredimo tudi sami iz starih nogavic, napolnjenih z mehkim polnilom. Medvedek bo čudovito darilo za ljubitelje živali, nas in vas pa bo zazibal v sladke sanje.

Potrebuješ:image

 • eno večjo nogavico
 • 4 manjše nogavice
 • polnilo: vato, ostanke filca ali mehkih tkanin
 • šivanko z večjim ušesom
 • prejo za šivanje
 • 4 gumbe
 • kose filca ali mehkega blaga
 • škarje
 • okrasni trak
 • gibljive oči
 • univerzalno lepilo

Večjo nogavico in vse štiri manjše nogavice napolnimo s polnilom. Polnila naj bo toliko, da imajo vse nogavice približno enako obliko. Če nam bo medvedek delal družbo med spanjem, naj nogavice ne bodo preveč trdo napolnjene (slika 1).

Vsako nogavico na zgornjem robu s šivanko in prejo prešijemo s kratkimi šivi po celotni dolžini. Konca preje stisnemo skupaj in zavozlamo, da zapremo odprtino. Ostanke preje potisnemo skozi luknjico na nogavici nazaj v notranjost (slika 2).

Na približno eni tretjini (od prstov navzdol) stisnemo večjo nogavico s prejo in jo zavozlamo. Tako nastane glava. Lahko uporabimo tudi elastiko. Na vrhu vsake manjše nogavice, iz katerih bodo nastale roke in noge, prišijemo gumb (slika 3).

image

Šivanje rok in nog na telo medvedka (večjo nogavico) je malo bolj zahtevno opravilo. Mogoče pride prav kakšen pomočnik. Skupaj z njim zašijemo manjše nogavice na medvedka. Na papir narišemo krog za gobček, večji polkrog za uho in manjši polkrog za sredino ušesa. Narisane dele izrežemo.
Papir položimo na filc in ga pritrdimo z bucikami. Za gobček izrežemo en krog. Za ušesa izrežemo štiri večje polkroge. Za sredine ušes pa dva manjša polkroga iz filca druge barve kot je uho. Izrežemo še trikotnik za smrček (slika 4).

Na krog za gobček prišijemo trikotnik (smrček) in izvezemo usta s stičnim vbodom (slika 5).

Za ušesi prišijemo oba manjša polkroga (vsakega posebej) na večji polkrog. Potem dodamo vsakemu velikemu polkrogu še drugi večji polkrog in ju prišijemo skupaj z zančnim vbodom (slika 6).

Krog položimo na sredino glave in ga prišijemo. Z univerzalnim lepilom prilepimo oči (slika 7).

Ušesi lahko prišijemo na glavo, bolj enostavno pa je, da ju prilepimo (slika 8).
Okoli vratu medvedku zavežemo pentljo (slika 9).

image


Facebook Junior.si

Anketa


S kakšne razdalje lahko slišiš regljanje žab?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov