Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Koinibori ali leteče ribe

Ustvarjalnice: Koinibori ali leteče ribe

Izdelki in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

Koinobori
Na Japonskem imajo »zmaji« nekoliko drugačno podobo kot pri nas in jih imenujejo koinobori. Najprej pa malce pokukajmo v japonsko ljudsko izročilo. Konec aprila in začetek maja poteka na Japonskem zlati teden, v katerem si večina prezaposlenih Japoncev vzame nekaj dni počitnic. V tem tednu, natančneje 5. maja, je prav poseben dan. Ta dan praznujejo otroci, praznik pa se imenuje Kodomo no Hi ali v prevodu otroški dan. imageV tem času vihrajo po vsej deželi nad hišami, v katerih stanujejo otroci, pisane leteče ribe v obliki krapov koinobori. Narejeni so iz papirja, tkanine ali drugega vetru neprepustnega materiala. Nad vsako hišo plapola na eni palici toliko koinoborijev, kolikor članov šteje družina. Kakšne barve in vzorce imajo ribe, je, kot se za Japonce spodobi, sila zapleteno. Če pa obrazložitev malce poenostavimo, si barve in velikosti sledijo takole: največji (črni) koinobori vihra za očeta, naslednji nekoliko manjši (rdeč ali rožnat) za mamo in dodatni manjši krapi različnih barv in velikosti za otroke v padajočem vrstnem redu glede na starost.

Tudi mi bomo svoje koinoborije nekoliko poenostavili tako, da se bomo prepustili lastni ustvarjalni domišljiji.

Potrebujemo:

- klobučni papir
- svinčnik
- plastično folijo
- flomastre
- vodene barvice
- čopiče in vodo
- škropilko za vodo
- lepilo za papir
- spenjač in sponke
- šeleshamer
- luknjač
- vrvice
- leseno palico

image

Klobučni papir prepognemo na polovico. Nanj narišemo ribo s trebuščkom v pregibu papirja in jo izrežemo. Papir razgrnemo in ga s hrapavo stranjo navzgor položimo na plastično folijo. (slika 1)

S flomastri narišemo po vsej površini vzorce različnih barv.(slika 2)

Z vodenimi barvicami pobarvamo vzorce kar čez flomastre. Njihove sledi se bodo zaradi vode zmehčale.(slika 3)

Še mokre pobarvane vzorce poškropimo z vodo po vsej površini. Vodene barvice se bodo začele med seboj prelivati. Počakamo nekaj ur, da se izdelek posuši.(slika 4)

Iz šeleshamerja izrežemo trak širine 4 cm. Namažemo ga z lepilom in prilepimo na spodnjo stran ust. Odvečni trak ob robovih odrežemo.(slika 5)

Z luknjačem na s kartonom učvrščenem delu naredimo 3 do 4 luknjice. Šeleshamer s prsti razširimo, da postanejo usta okrogla.(slika 6)

Koinobori po zunanjem robu spnemo do repa s sponkami s spenjačem. Z roko sežemo v koinobori in ga razširimo, da bo skozenj pihal veter.(slika 7)

Skozi luknjice napeljemo vrvice, s katerimi privežemo koinobori na leseno palico.(slika 8)

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.