Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Kje so naše ladje

Ustvarjalnice: Kje so naše ladje

Besedilo in izdelki: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

Potepanja po plaži so prava dogodivščina. Kaj vse lahko najdeš v skritih kotičkih, kamor morje naplavlja morske zaklade! Ene takšnih so lesene naplavine, ki so svojo plovbo po širnih morjih končale prav na tvoji plaži. Od morja zazibanim in sonca razvajenim koščkom lesa vdihni novo podobo. Iz njih ustvari ladjice, ki bodo morda ponovno zaplule širnim oceanom naproti.


Potrebuješ:image
- lesene naplavine
- lesene palice (leska, vrba)
- blago
- škarje za veje
- žeblje in kladivo
- obojestransko lepljivi centilin
- likalnik
- vrvi
- debelo šivanko
- vroče lepilo
Blago za jadro prepognemo in ga ukrojimo v enakostranični trikotnik, kot kaže slika. Naj bo nekoliko večje, da bo v pregibu še prostor za jambor. Blago razpremo.

Iz obojestransko lepljivega centilina izrežemo enako velik trikotnik, kot je velika polovica jadra. Centilin je na eni strani prilepljen na papir. Na eno polovico jadra položimo centilin z lepljivo stranjo navzdol. Z vročim likalnikom prelikamo papir po centilinu, ki se tako prilepi na blago.

Papir odstranimo.

V trikotnik v pregib po daljši stranici položimo leseno palčko za jambor. Blago prepognemo, naravnamo robove in z likalnikom polikamo jadro, da se prilepi še druga stranica. Likamo čisto do jambora, da se ta močno utrdi na jadro.
Z vrvjo, ki smo jo vdeli v debelo šivanko z velikim ušesom, prešijemo jadro po daljši stranici. Na obeh straneh pustimo daljši konec vrvi. Na zgornji rob jambora nanesemo vroče lepilo in vrv nekajkrat zavijemo.

Iz blaga izrežemo okras za jadro. Na podlago si položimo časopisni papir, nanj pa okrasek s hrbtno stranjo navzgor. Izrežemo ustrezno velik kos centilina in ga položimo na okrasek. Prelikamo po papirju.

Papir obrežemo po vzorcu, plast papirja na okrasku odstranimo in okrasek z lepljivo stranjo navzdol položimo na jadro. Prelikamo, da se prilepi na blago oz. na jadro.

image

Na sredini naplavine zabijemo daljši žebelj skozi naplavino, da pogleda ven na drugi strani. Na spodnjo stran kanemo kapljico vročega lepila. Jambor postavimo na vrh žeblja in ga potisnemo ali zabijemo do naplavine. 

Na vsako stran ladjice pribijemo krajši žebelj. Na vsakega kanemo kapljico vročega lepila. Na enega pritrdimo ali zavijemo vrv z zgornjega dela jadra, na drugega s spodnjega dela jadra. 

Na podoben način, kot smo naredili jadro, naredimo jadrnici še malo zastavico na vrhu jambora.

Na ladjico vkrcamo še strašne gusarje, ki zaplujejo novim dogodivščinam naproti.

Mirno morje vam želimo neustrašni pomorščaki!

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival ima na glavi rog, zato ji rečemo tudi morski samorog?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov