Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Gostilna za ptičke

Ustvarjalnice: Gostilna za ptičke

Besedilo: Rada Kos
Gostilno za ptičke izdelala: Lina Lebar Kralj
Fotografije: Tadej Maligoj

V gostilni za ptičke je ves čas veselo.
V gostilni za ptičke se ves dan bo pelo.
V gostilni za ptičke je hrane obilo.
V gostilno za ptičke se pred zimo bo skrilo.

imageKadar zima ni prehuda, najdejo ptiči v naravi dovolj hrane. Ko zapade sneg in se temperature spustijo globoko pod ničlo, začne hrane primanjkovati. Ptički pozimi niso prav izbirčni, kje jim postrežemo s hrano. Pomembno je, da ima krmilnica veliko odprtin, saj nihče ne je prav rad v temi. Si tudi ti želiš pomagati ptičkom, da lažje preživijo zimo? Izdelaj jim ptičje krmilnice in vanje nasuj semena. Pernatim premražencem najbolj teknejo sončnična.

Potrebuješ:

 1. cvetlični lonček (npr. premer 15 cm)
 2. podstavek za cvetlični lonček (npr. premer 15 cm)
 3. leseno okroglo palico premera od 2,5 do 3,5 cm
 4. odraslega pomočnika, ki zna žagati in vrtati luknje
 5. žago, najbolje tako za rezanje okvirjev
 6. vrtalni stroj
 7. klešče
 8. močno lepilo
 9. kovinsko kljukico
 10. akrilne barve
 11. čopiče
 12. vrv
 13. prozoren lak na vodni osnovi za zaščito lesa

image

Cvetlični lonček najprej operi z vodo, da odstraniš prah. Počakaj, da se posuši, nato ga pobarvaj z akrilnimi barvami. Akrilne barve so po sušenju odporne na vodo in obstojne na različne vremenske pojave. Ko se barve posušijo, prebarvaj podstavek in cvetlični lonček še s prozornim lakom za zaščito lesa na vodni osnovi. Najbolje v dveh nanosih. Tako bodo barve in glineni cvetlični lonček še dodatno zaščiteni pred neprijetnim zimskim vremenom. Počakaj, da se lak posuši.

Za izdelavo ptičje hišice potrebuješ leseno okroglo palico, ki naj ti jo pomočnik odreže na ustrezno dolžino. Mi smo za izdelavo ptičje hišice uporabili cvetlični lonček in podstavek premera 15 cm, zato smo svojo okroglo palico odrezali na dolžino 20 cm (slika 2).

Na eno stran palice naj pomočnik z vrtalnim strojem izvrta luknjico, v katero s pomočjo klešč privij kovinsko kljukico (slika 3).

Na drugi konec lesene palice nanesi močno silikonsko lepilo (npr. Pattex Express Fix). Palico položi na sredino podstavka in jo močno pritisni ob podlago (slika 4). Lepilo naj se dobro posuši. Dodatno lahko palico na podstavek pritrdiš z vijakom s spodnje strani podstavka.

Cvetlični lonček povezni čez palico tako, da ven pogleda kljukica (slika 5). Skoznjo napelji vrvico za obešanje. Gostilno za ptičke skupaj s pomočnikom obesi in v podstavek natrosi semena sončnice.

Vso zimo skrbi, da bo ptičja hišica vedno polna semen.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Od katerega stoletja dalje ljudje izdelujejo snežake?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov