Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Cvetoče drevo

Ustvarjalnice: Cvetoče drevo

Izdelek in besedilo: Rada Kos
Fotografije: Tadej Maligoj

image

Okrasimo cvetlični lonec s cvetočimi drevesi.

Potrebujemo:

  • cvetlični lonec
  • na zraku sušečo se modelirno maso
  • krožnik z vodo
  • lepilo za les
  • čopič
  • valjar
  • modelčke za izrezovanje v obliki cvetov
  • nož
  • manjše liste

image

1. Cvetlični lonec operemo in počakamo, da se posuši. Modelirno maso dobro pregnetemo in oblikujemo debelejši svaljek (slika 1). Položimo ga na cvetlični lonec in oblikujemo deblo drevesa. Iz mase oblikujemo še en debelejši svaljek, ki ga bomo prilepili na spodnji del drevesa kot tla. Iz tanjših svaljkov bomo drevesu oblikovali veje.

image

2. Ko imamo vse dele pripravljene, jih moramo prilepiti na cvetlični lonček. Vsak svaljek posebej namažemo z lepilom za les in prilepimo na podlago (slika 2). Ne nanašajmo preveč lepila, da svaljki ne polzijo po cvetličnem lončku.
Lepljenje začnemo z deblom in nadaljujemo s tlemi. Veje razvejamo na zgornjem delu in jih prav tako prilepimo na lonček. Ko delo končamo, robove in površino mase zgladimo z vlažnimi prsti (slika 3). Počakamo nekaj časa, da se lepilo posuši.

3. Maso razvaljamo na debelino 2–3 mm. Nanjo položimo liste. Najlepše se odtisnejo takšni z bolj poudarjenimi listnimi žilami. Liste z valjanjem odtisnemo v maso. Z nožem jih izrežemo in robove zgladimo z vlažnimi prsti (slika 4). Lepilo za les namažemo na hrbtno stran lista in ga prilepimo na drevo. Veje drevesa prekrijemo z listi.

image

4. Z majhnimi modelčki za izrezovanje izrežemo cvetove (slika 5). Robove pogladimo. Med prsti oblikujemo majhno kroglico, ki jo položimo na sredino cveta. Cvetove prilepimo na liste.
Počakamo nekaj ur, da se izdelki posušijo.


Če se med delom z modelirno maso zamaže površina cvetličnega lonca, madeže odstranimo z mokro krpo.

Tako okrašen cvetlični lonček lahko uporabimo kot dekorativni lonček za sobne rastline. Če želimo, da ga krasi sveže cvetje, vanj postavimo manjšo stekleno vazo ali kozarec, saj glineni cvetlični lončki vode ne zadržijo.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.