Vstopna stranVsebinaUstvarjalnice: Beneška maska

Ustvarjalnice: Beneška maska

Besedilo: Rada Kos
Izdelava maske: T. Jarc
Fotografije: Tadej Maligoj

Izdelovanje beneških mask je bil in je še danes izredno cenjen poklic. Vsaka beneška delavnica ima svoje skrivne tehnike, ki dajejo maskam značilne posebnosti. Beneško masko si s pomočjo kalupa lahko izdelamo tudi sami. Na kakšen način si jo boste okrasili, pa prepuščamo vam, dragi mascherari. Tako namreč v Benetkah nazivajo mojstre te izjemne umetnosti.

Potrebuješ: image

 1. kalup za beneško masko
 2. valj rebrastega kartona ali skledo
 3. mivko
 4. vodo
 5. kamen ali dva
 6. keramično maso v prahu za ulivanje ali kakovosten mavec
 7. plastičen kozarec, 0,5 l
 8. žlici
 9. mali in veliki izvijač
 10. kladivo
 11. brusni papir

Kalup beneške maske je sestavljen iz dveh delov: zunanji (levi na sliki) daje maski zunanji videz. Vanj vlijemo keramično maso ali mavec. Zaradi manjšega, notranjega (desnega), ima maska obliko sklede. Kalup deluje kot utež. Njegova oblika omogoča, da nastanejo oči in luknjice za obešanje ob strani ter zgornji in spodnji rob maske. Za ulivanje potrebujemo še valj rebrastega kartona. Maska je namreč polkrožna. Z valjem, v katerega jo položimo, spravimo masko v vodoraven položaj (slika 1).

Valj rebrastega kartona postavimo na delovno podlago. Najbolje je, da jo obložimo s časopisom, saj bo masa med delom stekla iz kalupa. V valj položimo večji kalup maske. Manjši kalup napolnimo z mivko. V mivko vlijemo še vodo, da je kalup težji. Plastičen kozarec do tretjine napolnimo z vodo. Vanjo s suho žlico dodajamo mavec. Malo počakamo, nato z drugo žlico vse skupaj premešamo. Masa mora biti tako gosta, kot je masa za palačinke. Če je preredka, med mešanjem postopno dodajamo mavec. Pripravljeno maso ulijemo v večji kalup (slika 2).

Na mavec takoj položimo notranji kalup z mivko. Dodatno še obtežimo z enim kamnom ali celo z dvema kamnoma, da kalup ne splava. Ne vznemirjajte se preveč, če masa ob robovih steče iz kalupa. Zato imamo spodaj podložen časopis (slika 3).

image

Počakamo vsaj eno uro. Medtem se mavec strdi in je dovolj močan, da masko vzamemo ven. Z obema rokama stisnemo zgornji kalup, da pride vmes zrak, nato ga počasi dvignemo. Dobrodošel je še pomočnik, ki nam drži spodnji kalup (slika 4).

Zunanji kalup z masko obrnemo. Na grobo s prsti odstranimo strjeni mavec, kar sega iz kalupa. Kalup previdno razširimo tam, kjer so luknjice na sencih, da pride zrak med mavec in masko. Včasih je treba poskusiti večkrat. Pri tem pazimo, da se nam ulitek ne razbije. Še vedno ni popolnoma strjen. Tako odstranimo mavčni odlitek (slika 5).

Maski najprej odlomimo prevelik rob na spodnjem delu pod usti. Pri tem si lahko pomagamo s kleščami.
Nato z izvijačem in s kladivom odbijemo tanko maso v očeh.
Na koncu z majhnim izvijačem še izdolbemo zalite luknjice na sencih. Skoznje na koncu napeljemo trak za obešanje (slika 6).

Masko pustimo, da se čez noč posuši, nato robove zbrusimo najprej z grobim, nato s finim brusnim papirjem.

Tako, pripravljena je, da jo pobarvamo z vodenimi barvicami, temperami ali akrilnimi barvami. Po želji dodamo še bleščice, perle na trakovih, okrasno perje ...

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Od katerega stoletja dalje ljudje izdelujejo snežake?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov