Vstopna stranVsebinaUpad biotske raznovrstnosti

Upad biotske raznovrstnosti

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: Douglas Klug / Getty Images

image

Orjaška črepaha plava po Velikem koralnem grebenu ob severovzhodni obali Avstralije. V koralnih grebenih in okoli njih živi na milijone živalskih in rastlinskih vrst, ki so odvisne druga od druge. Taki mešanici vrst znanstveniki pravijo biotska raznovrstnost. Določeno okolje je uspešno, če v njem prebivajo različne rastlinske in živalske vrste. Orjaške črepahe na primer rade žvečijo morsko travo. Na enem mestu se ne smejo zadržati predolgo, saj v območju živijo tudi morski tigri, ki plenijo želve. Če ne bi bilo morskih tigrov, bi želve pojedle vso najboljšo morsko travo in uničile življenjski prostor drugih živali, ki so od trave odvisne. Če bi samo ena vrsta − želve, morski psi ali morska trava − izginila, bi najverjetneje izginila tudi druga vrsta, ki je povezana s prvo. Če izgine ena sama vrsta, so ogrožene tudi številne druge.

Raznovrstnost
Na našem planetu je verjetno na milijarde različnih vrst rastlin, živali, bakterij in drugih živih bitij. Toda do zdaj jih poznamo samo dva milijona. A ne glede na to, ali vrste poznamo ali ne, je njihova prihodnost negotova. Podnebne spremembe, onesnaževanje, divji lov in uničevanje življenjskega prostora vplivajo na število rastlinskih in živalskih vrst v določenem življenjskem prostoru. Izumiranje vrst pomeni upad biotske raznovrstnosti. Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave je skoraj tretjina živali tik pred izumrtjem.

image

Zavzemi se za naravo
Planet lahko pomagaš reševati tako, da tudi ti preprečuješ upad biotske raznovrstnosti. Nekatere živali, na primer morske pse, je treba še posebej zaščititi. Znanstveniki jih imenujejo ključna vrsta, saj so odločilnega pomena pri zagotavljanju zdravih ekosistemov. Če zaščitimo živali, kot so morski psi, zaščitimo tudi druge vrste.


Z branjem nadaljuj v aprilski številki National Geographic Juniorja. Tam te čaka 13 nasvetov 13 nasvetov za varovanje planeta pred upadom biotske raznovrstnosti.

image


Facebook Junior.si

Anketa


S kakšne razdalje lahko slišiš regljanje žab?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov