Vstopna stranVsebinaUničevanje življenjskega prostora

Uničevanje življenjskega prostora

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: © Shutterstock / Edwin Butter

Jaguar hodi sem ter tja po robu deževnega pragozda v Braziliji. Velika mačka se je nekoč sprehajala po gosto poraslem gozdu, zdaj pa je del njenega doma kmetija z živino, ki ji je zasedla ozemlje. Pred stotimi leti so jaguarji živeli na ozemlju od jugozahodnih Združenih držav Amerike do Argentine v Južni Ameriki. Dandanes je njihovo ozemlje več kot za polovico manjše, živijo pa predvsem v amazonskem deževnem pragozdu. Jaguarji niso edine živali, ki izgubljajo dom − pri Svetovni zvezi za varstvo narave trdijo, da izguba življenjskega prostora predstavlja največjo nevarnost kar 85 odstotkom vseh ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

image

Življenje na robu
Samo okrog sedem odstotkov zemeljske površine preraščajo tropski deževni gozdovi, ki pa so dom polovici vseh rastlinskih in živalskih vrst. Strokovnjaki ocenjujejo, da vsak dan izgine dobrih 30.000 hektarov gozda, saj ga ljudje krčijo za pridobivanje lesa in ozemlja za svoje kmetije. Drevesa imajo pomembno vlogo tudi zato, ker vsrkavajo ogljikov dioksid, ki je eden od razlogov za podnebne spremembe. Če je gozdov manj, v ozračju ostane več toplogrednih plinov. Ogroženi so tudi travniki, podvodni življenjski prostori in mokrišča. Pri Svetovnem skladu za naravo ocenjujejo, da je v zadnjih sto letih izginila približno polovica vseh mokrišč na svetu, saj so jih ljudje izsušili, da bi pridobili prostor za kmetije ali tovarne. To pomeni, da imajo živali manj prostora za hranjenje, parjenje in vzrejanje svojih mladičev.

Delitev prostora
Uničevanje življenjskega prostora lahko pomagamo preprečiti, če najdemo ravnovesje med potrebami ljudi in živali. Nekateri znanstveniki mislijo, da lahko obvarujemo do 90 odstotkov vseh vrst, če zaščitimo polovico planeta. Sicer pa lahko boljši planet soustvarjaš s svojim vsakdanjim početjem.

Z branjem nadaljuj v aprilski številki National Geographic Juniorja. Tam te čaka 13 nasvetov za varovanje planeta pred uničevanjem življenjskega prostora.

image


Facebook Junior.si

Anketa


S kakšne razdalje lahko slišiš regljanje žab?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov