Vstopna stranVsebinaTekma za prvaka

Tekma za prvaka

Besedilo: Emily Krieger
Fotografije: Kandfoto / Istock / Getty Images (gepard); © Alan Murphy / Bia / Minden Pictures (sokol selec)

Gepard
Od nič do sto: Gepardi so najhitrejše živali na tleh. Hitrost 100 kilometrov na uro razvijejo v pičlih treh sekundah. Tako hitro lahko tečejo samo kratek čas. 100 metrov premagajo v 5,85 sekunde − za približno 3,5 sekunde hitreje kot olimpijski zmagovalec. Večje = boljše? Gepardi so hitri, ker poznajo nekaj ukan: povečane nosnice, pljuča in srce. Po teh velikih delih telesa lahko steče veliko kisika, kar pomeni več »goriva« za mišice.

Gepard

Grajeni za hitrost: Avtomobili so oblikovani aerodinamično, kar pomeni, da je upor zraka čim manjši. Tudi gepardi imajo aerodinamično oblikovana telesa. Močne mišice zadnjih nog in zadnjice omogočijo, da žival v trenutku razvije veliko hitrost. Zaradi upogljive hrbtenice in dolgih nog pa lahko delajo dolge korake.

Sokol selec
Pernati kralji: Telesa teh ptic so grajena tako, da letijo kot puščica. Sokoli selci imajo veliko prsnico, zato so tudi prsne mišice lahko velike. Večje mišice omogočijo močnejše zamahe s perutmi. Zasluge gredo tudi obliki peruti, saj so podolgovate in koničaste, torej zelo aerodinamične. Vrtoglavi spusti: Sokoli selci so najhitrejše živali na nebu. Plen lahko ubijejo tako, da se spustijo proti tlom v prostem padu.

Sokol selec

Ko to počnejo, stisnejo peruti tesno k telesu in potegnejo noge k sebi. Spustijo se lahko z 900 metrov, pri tem pa letijo s hitrostjo dobrih 320 kilometrov na uro! Letalna »obleka«: Če letiš po zraku kot raketa, težko dihaš. Sokol ima v nosu stožčaste strukture, ki med hitrim letom nadzorujejo vstop zraka v dihalne poti. Ima tudi prosojno tretjo veko, ki ščiti oči kot zaščitna očala.

Zmagovalec
Gepardi so najhitrejši na tleh, toda sokoli selci razvijejo večjo hitrost. Letijo do trikrat hitreje, kot mačke tečejo. Gepardi pravzaprav sokolom sploh niso za petami. Zmagovalec: sokol selec

Še več živalskih primerjav poišči v februarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival je pametnejša, vrana ali šimpanz?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.