Vstopna stranVsebinaSkrivnosti zgodovine

Skrivnosti zgodovine

Besedilo: Kitson Jazynka
Fotografije: Popperfoto / Getty Images (sledi stopal);  Khaled Desouki / Afp / Getty Images (Neznanec E)

Skrivnost: Ali jeti obstaja?

Beseda “jeti” v tibetanskem jeziku pomeni “majhna, človeku podobna žival”. Legenda pravi, da so jetiji kosmati (in nič kaj ljubki) orjaki, ki so videti kot mešanci med človekom in medvedom. Ljudje še dandanes poročajo, da so skrivnostno bitje videli v azijskem gorovju Himalaja. Kosmatinec naj bi bil visok skoraj dva metra in pol in naj bi tehtal približno 120 kilogramov, mastil pa naj bi se s kozami. Že več stoletij razpravljamo o tem, ali je to človek, pravljično bitje ali medved.

image Neki pohodnik v Himalaji je leta 1986 fotografiral nekaj, kar naj bi bil jeti v snegu. Drugi »verniki« so pregledovali vzorce kože in dlake v upanju, da bi dokazali, da jeti obstaja. Nekdo je celo našel prst, ki naj bi bil po njegovem mnenju jetijev!

Doslej nimamo dokazov, da jeti obstaja. Izsledki raziskav so pokazali, da je bila koža kozja, dlaka pa medvedja. Izkazalo se je, da je na fotografiji iz leta 1986 samo skala nenavadne oblike. In “jetijev prst”? Dokazali so, da je človeški. (Toda to je že druga skrivnost!) Nekateri znanstveniki mislijo, da ljudje vidijo tibetanskega rjavega medveda, ki hodi po zadnjih nogah, in mislijo, da je jeti.

Skrivnost: Zakaj starodavna mumija stoka?

Leta 1886 je direktor egipčanske službe za zgodovinske najdbe odstranjeval ovoje z ene od 40 mumij, ki so jih našli v Dolini kraljev. Koža se mu je naježila. Mumija je bila videti, kot bi stokala od bolečine. Imela je odprta usta, mižala je, nosnice pa so bile široke. Kdo je bil to? In zakaj je stokal?

imageZdravnik, ki je mumijo pregledal, jo je nazadnje poimenoval Neznanec E (Unknown Man E). Po obliki želodca je sklepal, da je bil človek morda zastrupljen. Neznanca E so mumificirali, ne da bi ga poimenovali, kar je nenavadno. Starodavni Egipčani so namreč verjeli, da mumija brez imena ne more vstopiti v srečno posmrtno življenje.

Ljudje, ki so jih mumificirali, so bili običajno veljaki. Verjetno je bil tudi Neznanec E pomemben član skupnosti. Večina strokovnjakov sklepa, da so ga kaznovali, ker je zagrešil zločin. Toda kaj naj bi storil?

Leta 2008 je skupina znanstvenikov preučevala mumijo z računalniško tomografijo in rentgenskimi žarki, da bi ugotovila, kdo je bil ta človek. Izsledke so primerjali s staroegipčanskimi zapisi na papirusu in ugotovili, da bi bil pokojnik lahko princ Pentever.

Leta 1155 pr. n. št. je skoval zaroto proti svojemu očetu faraonu Ramzesu III. Ker je bil iz kraljeve družine, so mu morda dovolili popiti strup, namesto da bi ga usmrtili. Nekateri znanstveniki trdijo, da truplo ni Penteverjevo. Raziskovalci še naprej iščejo sledi in skušajo razvozlati skrivnost mumije.

Še več skrivnosti najdeš v novembrski številki National Geographic Juniorja.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko časa se razgrajuje plastična vrečka?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.