Vstopna stranVsebinaSkrivne šifre

Skrivne šifre

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografiji: Iakov Kalinin / Shutterstock (Londonski Stolp); Erlo Brown / Shutterstock (pletenje)

image

Metoda: Pomarančni sok
Sporočevalec: John Gerard
Zgodba: John Gerard je bil leta 1597 v londonskem stolpu, kamor ga je dala zapreti kraljica Elizabeta I. Stražnika je prosil, naj mu dovoli poslati pisma. Pisal je z ogljem, toda na isti list papirja je napisal še eno sporočilo s sokom pomaranče. Slednjega vidiš samo, ko se posuši in se papir segreje. Z nevidnim črnilom je napisal načrt za lastni pobeg. Splezal je skozi okno, spodaj pa ga je čakal čoln in v njem eden njegovih sodelavcev.

Metoda: Vohunske pletenineimage
Sporočevalec: Belgijski vohuni iz prve svetovne vojne
Zgodba: “Starka, ki plete, ni videti nevarna,” pravi Vince Houghton, zgodovinar in kustos mednarodnega muzeja vohunov v Washingtonu, D. C., v ZDA. Zato so člani belgijskega odpora med prvo svetovno vojno (začela se je leta 1914) prosili ženske, ki so živele blizu železniških tirov, naj spremljajo mimovozeče vlake. Tako so dobili podatke o tem, kaj počnejo Nemci. Ženske so spletle na primer izboklino ali oblikovale luknjo. Potem so pletenino predale vojaku, ki jo je dešifriral.

Metoda: Tetovirana glava
Sporočevalec: Histiej iz Mileta
Zgodba: Okoli leta 513 pr. n. št. so iz starodavnega mesta v današnji Turčiji izgnali poglavarja Histieja. Svojim podanikom je hotel posredovati sporočilo: “Uprite se kralju, ki mi je vzel oblast.” Grški zgodovinar Herodot, ki je živel v tistih časih, je zapisal, da je Histiej poklical sužnja, mu pobril glavo in na lasišče vtetoviral sporočilo. Ko so sužnju lasje spet zrastli, je odpotoval v Grčijo z navodili, naj mu pobrijejo glavo. In tako so prejeli sporočilo.

Članek lahko v celoti prebereš v oktobrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov