Vstopna stranVsebinaSkrito jezero, skriti baron

Skrito jezero, skriti baron

Besedilo: Noah Charney
Fotografije: Luka Dakskobler (čoln); © Shutterstock / Blaz Kure (grad)
Ilustracija: Arhiv gradu Bogenšperk / Slava Vojvodine Kranjske

image
Spomladi se povzpni na Slivnico in se razglej. Pred teboj se razteza prostrano jezero, na obzorju so še zasnežene Alpe in zrak je svež. Voda prekriva okrog 26 kvadratnih kilometrov, povprečna globina jezera pa je šest metrov − to je daleč največje jezero v Sloveniji. Zdaj pa stopi na isti kraj v času noči čarovnic. Staro izročilo pravi, da je bila Slivnica nekoč zbirališče čarovnic, ki jih je vodila coprnica Uršula. In ker je noč čarovnic, pomisliš, da so te vražje babnice uročile. Jezero je namreč izginilo! Najprej vidiš Cerkniško jezero, potem Cerkniško polje in na njem cvetlice in živino, ki se pase.

»Izginjajoče jezero« ni samo eno

imageCerkniško jezero je presihajoče jezero, čudežno izginotje pa je posledica prepustnih apnenčastih tal, ki so značilna za Kras. Jezero jeseni ponikne v požiralnike, skrite v jezerskem dnu, in v ponorne jame na vznožju okoliških hribov. Spomladi dež in sneg, ki se tali, jeseni pa obilne padavine napolnijo vodonosnik (nekakšne podzemne shrambe vode) in voda pride na površje.

Polje se spremeni v sladkovodno jezero, polno rib. Domačini so več stoletij verjeli, da so za skrivnostno pojavljanje in izginjanje vode krive čarovnice, ki se zbirajo na Slivnici. Potem se je našla prva znanstvena razlaga in njen avtor je nekdo, ki bi moral biti precej slavnejši, kot je.Skrivnosti gradov

Cerkniško jezero me je začelo zanimati, ko sem snemal epizodo Skrivnosti gradov za televizijski program Travel Channel v svoji posvojeni domovini, Sloveniji. Bili smo na gradu Bogenšperk, kjer je nekoč živel naravnost osupljiv polihistor, kar pomeni vsestransko izobražen človek, baron Janez Vajkard Valvasor (1641−1693). V tem delu sveta ga pozna vsak, drugje pa malokdo. image Prvič sem naletel nanj v slovenskih turističnih vodičih, kjer je bil na hitro omenjen. Čudil sem se, ker o njem nisem našel skoraj ničesar drugega, sploh pa ne v angleškem jeziku. Valvasor najbolj slovi po tem, da je odkril naravno razlago za »čudežno« izginotje Cerkniškega jezera, toda to je samo del njegovega obsežnega življenjskega dela.

Še veliko več o Valvasorju in njegovem delu si lahko prebereš v decembrski številki revije National Geographic Junior. Tam najdeš tudi poseben minivodnik, s katerim se lahko odpraviš po Valvasorjevih sledeh.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Odrasla morska vidra je velika kot:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov