Vstopna stranVsebinaSkrb za pando

Skrb za pando

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografija: © Shutterstock / Foreverhappy

Orjaški panda Bei Bei (ime se izgovori bej bej) opazuje oskrbnika, ki maha s teniško žogico. Radovedni polletni mladič jo dregne z nosom. Oskrbnik ga nagradi s slastnim kosom kuhanega sladkega krompirja. Žival ugotovi, da dobi nagrado vsakič, ko sune žogico, zato jo znova dregne z nosom. In oskrbnik ga spet nagradi s kosom krompirja. Panda se zabava, toda oskrbnik ima za bregom nekaj resnejšega. Bei Beija učijo pomembnih veščin in to je ena od vaj. Vse, česar se bo naučil, mu bo pomagalo, da se bo iz majhne puhaste kepe razvil v odraslo žival.

Velik otrok
imageBei Bei se je skotil poleti 2015 v živalskem vrtu Smithsonian v mestu Washington v ZDA. Bil je brez dlake in tehtal je dobrih 100 gramov. Večinoma se je stiskal k mami Mei Xiang (ime se izgovori mei šong). Oskrbniki so ju snemali in opazovali s kamerami v ogradi. Občasno so Mei Xiang zamotili s prigrizkom, da so pregledali mladiča.
Ko je Bei Bei dopolnil pol leta, je tehtal skoraj 14 kilogramov, imel je puhasto dlako in jedel je gosto hrano, kot je bambus. Oskrbniki so takrat začeli uvajati redne jutranje vaje. Učili so ga upoštevati preprosta navodila, da bi ga veterinarji laže pregledovali in da bi bil zdrav.

Radovednež
Oskrbniki so mu najprej pokazali teniško žogico na palici. “Pande raziskujejo z nosom,” pravi Laurie Thompson, pomočnica glavnega oskrbnika orjaških pand v živalskem vrtu Smithsonian. Vsakič, ko se je Bei Bei z nosom dotaknil žogice, je za nagrado prejel majhen kos sladkega krompirja. Učenje živali, da se dotika predmeta, imenujemo ciljno usmerjen trening. Bei Bei se je kmalu naučil, da mora žogico dregniti, ko jo oskrbnik drži pred njim.
Nekaj tednov pozneje je oskrbnik začel držati žogico nad pandovo glavo. Bei Bei je stopil na zadnje noge, da bi predmet dosegel, s prednjimi kremplji pa se je oprijel žičnate ograje. Oskrbniki so dejanje ponavljali in dodajali povelje z dlanjo. Sčasoma je Bei Bei vstal vsakič, ko je dobil povelje.
Zakaj so ga učili, naj vstane? Veterinarji laže izmerijo, ali žival zadovoljivo raste, če je v stoječem položaju. “Poleg tega telovadba ne škodi!” dodaja Thompsonova.

Reportažo o Bei Beiju si lahko do konca prebereš v septembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat je odrasla samica pande večja od svojega mladiča?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov