Sam doma

Besedilo: David George Gordon
Fotografije: Danita Delimont / Getty Images (tjulenj); © Michio Hoshino / Minden Pictures (samica in mladič); Doug Allan / Getty Images (pod vodo)


Verjetno težko verjameš, da komaj dva tedna star mladič, ki je videti nebogljen, že zna preživeti na mrzlem svetu Severnega ledenega morja. Toda grenlandskim tjulnjem to uspe. Kako?

image

Z gosto dlako, maščobo in nagonom. Ko se breja samica pripravlja na kotitev, se iz morja povzpne na led. Tam je na desettisoče drugih samic. Skoti skoraj 10-kilogramskega mladiča.

imageNovorojenec je čisto droben. Pred ledenim mrazom ga varuje samo dlaka, ki je prosojna, da lahko sonce pogreje zrak, ki je ujet v dlaki in med dlako. Mladičevo telo vsrkava toploto in topel zrak, ujet med dlako, jo zadržuje tik ob telesu, da je mladiču prijetno toplo. Mladiči pri materah sesajo mleko, ki je desetkrat bolj mastno kot kravje. Mladič se tako zredi za dobra dva kilograma na dan. (Ti se mogoče zrediš za toliko v letu dni!)Ta dodatna teža je plast maščobe, ki je dober toplotni izolator, da tjulnja ne zebe. Ko je star 12 dni, tehta približno 35 kilogramov. Samica ve, da se mora mladič od takrat naprej znajti sam.

image
Prepuščen sam sebi
Mladi grenlandski tjulenj lahko šele po štirih tednih ugotovi, da mame ne bo nazaj. Dotlej pa jo kliče skoraj neprestano. Večina mladičev preživi, saj počivajo na ledu. Nekaj časa jim zadostuje maščoba, ki so jo pridobili s sesanjem mleka. Največjo nevarnost predstavljajo severni medvedi, ki se pojavijo sem ter tja.

Toda po približno mesecu dni je mladič lačen, in ker ima nagone, skoči v ledeno morje. Ko raste in postaja močnejši, plava dovolj dobro, da se požene za prvim pravim obrokom. Predstavljajo ga čisto majhni raki, ki živijo v oceanu in se imenujejo kril.  Odrasli tjulnji pa jedo večji plen, na primer ribe.

Več o tjulnjih si lahko prebereš v januarski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko kraških ovčarjev je v Sloveniji?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.