Rimske geme

Besedilo: Bernarda Županek
Fotografije: Arne Hodalič / zbirka: Muzej in galerije mesta Ljubljane (Dekle z gemo); Igor Dolinar / zbirka Narodni muzej Slovenije (Bonus Eventus); Arne Hodalič / zbirka: Muzej in Galerije Mesta Ljubljane (amorček, dvovprega)

Dragoceni kamni, barviti, redki in prestižni so bili od nekdaj zaželen okras. Z njimi so se krasili tako ženske kot moški v različnih obdobjih zgodovine.

image

Že vsaj 6000 let nazaj, najprej v Mezopotamiji, so začeli v dragulje vrezovati podobe. Na prostor današnje Slovenije so geme prišle pred približno 2000 leti skupaj z Rimljani. Pri njih so bile zelo priljubljene.

Bonus Eventus#fant #sreča #uspeh
Upodobljen je mladenič po imenu Bonus Eventus, kar dobesedno pomeni »dober izid«. Bonus Eventus je sprva pri Rimljanih, narodu kmetovalcev, svojo božansko roko držal nad kmetijstvom. Kasneje je bil simbol uspeha. Na gemi v eni roki drži košaro s sadjem, v drugi vejo. Spodaj je rog izobilja, napolnjen z neusahljivo zalogo hrane: sadja, žita, zelenjave in oreščkov. Kaj je hotel povedati lastnik? »Dobro mi gre«, »V življenju mi je uspelo«, »Posel cveti«?

Amor#ljubezen#živali
Gola krilata dečka – amorčka, pri igri z medvedom. Amor (»ljubezen«) je bil sin boginje ljubezni Venere in boga vojne Marsa. Ker je ljubezen spremenljiva in nestalna, ima Amor krila. Njegova simbola sta puščica in bakla – ker ljubezen rani kot puščica in vžge srce kot ogenj.


#šport#oboževalec#umetnina
Boginja Viktorija vodi dvovprego. Boginja zmage je imela krila, zaradi katerih še danes rečemo, da je zmagovalec tekme pritekel v cilj »na krilih zmage«. Dirke z dvo- in štirivpregami so bile v rimskem času priljubljen šport, pri katerem so se pobirale visoke stave. Voznike so, kot slavne gladiatorje, pogosto nadlegovale oboževalke. Morda je bila ena izmed njih tudi lastnica prstana.

dvovprega

Še več o rimskih gemah lahko prebereš v novembrski številki National Geographic Juniorja.

Odgovori na nagrado vprašanje!

Dobro si oglej fotografije v članku, nato pa odgovori na nagradno vprašanje.

Kaj je upodobljeno na svetlomodri gemi, vdelani v železni prstan iz Mestnega muzeja Ljubljana?


Odgovor pošlji do 15. novembra 2018 na naslov National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana. Ne pozabi priložiti dovoljenja za sodelovanje za letošnje šolsko leto, ki ga najdeš v vsaki reviji, ali tukaj.

Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali tri nagrajence/nagrajenke, ki bodo prejeli družinske vstopnice za obisk nove stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana. Na razstavi si bodo lahko ogledali tudi zbirko rimskih gem, ki pričajo o življenju bogatih v času Emone.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko časa se razgrajuje plastična vrečka?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.