Vstopna stranVsebinaResnica o novih filmih

Resnica o novih filmih

Besedilo: Karen de Seve in Elizabeth Hilfrank
Fotografiji: 2i FILM (Koko in velika skrivnost); Blitz Film & Video Distribution (Bikec Ferdinand)

image

Bikec Ferdinand
Ljudje zmotno mislijo, da je Ferdinand, bik z velikim srcem, nevarna zver, in ga odpeljejo proč od družine. Koza Lupe in nagajivi ježi mu na srečo pomagajo vrniti se domov. V resnici se biki ne razumejo najbolje z drugimi štiri- in dvonožnimi bitji. Po navadi v miru živijo s čredo krav in nekaj drugimi biki, vendar kažejo premoč tako, da so napadalni do drugih domačih živali in ljudi. Zaradi svoje velikosti in značaja so lahko najnevarnejše domače živali, pravi strokovnjak za mlečne izdelke J. W. Schroeder.

Piki in opekline
Ferdinand podivja, ko ga piči čebela. Koža resničnega bika je nekajkrat debelejša od človeške in žival ščiti pred točo, vetrom in močnim soncem. Kljub temu pa je občutljiva, in če bika piči čebela, ga zaboli prav tako kot tebe. Žuželka izloči strup, ki vsebuje snov, imenovano melitin, zaradi katere živčne celice mislijo, da so dobesedno zagorele.

Spretne noge
V enem od prizorov gre Ferdinand skupaj z nekaterimi drugimi biki na plesno tekmovanje, kjer se pomerijo s skupino elegantnih konjev. Biki tehtajo okrog 900 kilogramov, vendar so znani po tem, da so včasih zelo spretni. S kopiti se dobro odrivajo od tal, zato se lahko sučejo in hitro spreminjajo smer ... kot balerine!

Koko in velika skrivnost
12-letni Miguel sanja o tem, da bi postal glasbenik. Toda njegovi sorodniki so že pred desetletji prepovedali ukvarjanje z glasbo v družinskem krogu. Razlog? Njihov prapraded je družino zapustil, da bi pel. Miguel se nehote znajde v svetu mrtvih, kjer poišče prapradeda, da bi našel povezavo z ljubeznijo do glasbe. V resničnem življenju se pač ne družimo s preminulimi predniki v čarobnem svetu. Številni Mehičani pa se tako kot mi zares spomnijo svojih prednikov na 1. novembra. Družinski člani obiščejo grobove in očistijo spomenike. Pri nas prižgemo sveče, Mehičani pa svojim dragim na grob prinesejo hrano in druge darove.

Moč rož
Svet živih in mrtvih v filmu povezuje most iz nešteto ognjičev. Te zlate cvetice imajo v resnici pomembno vlogo v mehiški kulturi. Ljudje verujejo, da močan vonj ognjiča usmerja duhove k njihovim grobovom.

Zaščitniški kuža
Preden Miguel vstopi v svet mrtvih, se spoprijatelji s psom brez dlake, ki mu je ime Dante. Skupaj odrineta na popotovanje po čarobnem svetu. Dante je podoben pravemu mehiškemu golemu psu, ki mu pravijo tudi xolos. Pasma je dobila ime po azteškem bogu Xolotlu in naj bi varovala domove pred zlimi duhovi.
image

image


Facebook Junior.si

Anketa


Od katerega stoletja dalje ljudje izdelujejo snežake?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov