Vstopna stranVsebinaReševanje morske želve

Reševanje morske želve

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: Science Faction / Getty Images

Mlada glavata kareta se pozibava na morski gladini blizu Floride v ZDA. Mlade želve se po navadi ne zadržujejo na gladini, saj jih tam najhitreje opazijo plenilci. Poleg tega najdejo hrano v globinah. Toda iz nekega razloga se ta 0,3 metra dolga želva ni potopila.

Na srečo so želvo v stiski opazili reševalci. Odpeljali so jo v akvarij Clearwater Marine. Poimenovali so jo Chex. Namestili so jo v plitev otroški bazen, da ne bi tratila energije s potapljanjem. Pregledali so ji kri in naredili rentgenske posnetke, a nikakor niso ugotovili, kaj je narobe. “Nekega dne je imela čuden iztrebek,” je povedala biologinja Lauren Bell. Nenavadni predmet, ki ga je izločala, je bil vijoličast balon na vrvici.

Morska trava kliče na pomoč

Morske želve pogosto mislijo, da so plavajoče smeti užitne. “Še ljudje se včasih zmotimo in mislimo, da vidimo meduzo, v resnici pa je plastična vrečka,” razlaga Bellova. A plastika ne škoduje samo želvam, temveč tudi njihovemu življenjskemu okolju. Glavate karete se pogosto približajo obali, kjer uspeva morska trava, eden njihovih najljubših prigrizkov. V tem življenjskem prostoru pa se pogosto znajdejo odpadki s plaž ali iz rek, ki se izlivajo v morje. Te smeti lahko travo zadušijo in pomorijo. To pomeni, da glavate karete, kot je Chex, izgubijo hrano in zatočišče.

Reševanje morske želve

Adijo, balon
Chex je po več dneh v akvariju začela okrevati, saj je balon postopno zapuščal njeno telo. Nazadnje je izločila cel balon in 0,6 metra dolgo vrvico. Nekaj mesecev pozneje je osebje lahko hranilo želvo z gosto hrano. Reševalci so sklenili, da se žival lahko vrne v morje. Bellova je stala v vodi do bokov, ko ji je drug član ekipe podal Chex. Malo želvo je previdno položila v vodo in jo opazovala, ko je odplavala. “Chex si je mislila: ‘Poglej, ocean! Adijo!’” se spominja Bellova. Reševanje želve Chex je treba proslaviti ... ampak mogoče brez balonov.

Še več o tej izjemni zgodbi lahko izveš v aprilski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.