Vstopna stranVsebinaReševanje kitovca

Reševanje kitovca

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: Toby Chung / Getty Images

Mlad morski pes kitovec je plaval ob koralnem grebenu pri Filipinski obali v Jugovzhodni Aziji. Potapljači so bili najprej navdušeni, ko so zagledali desetmetrsko ribo. Ko pa se je bližala, so videli, da ima okrog sredine telesa ovito plastično mrežo. Škrge je imela pokrite in mreža jo je rezala v plavuti in hrbet. “Videti je bilo, kot bi na koralnem grebenu plaval duh,” se spominja potapljač Pierlo Pablo.

Mrežo in vrvi je bilo treba odstraniti, drugače bi se še bolj zažrle v meso, ko bi kitovec rasel. Žival je bila že zdaj izčrpana. Pozneje ne bi več imela moči za iskanje hrane ali pa bi jo zlahka uplenili drugi morski psi. Potapljači so kitovcu nadeli ime Spooky (Srhljivko) in se domislili, kako ga bodo rešili.

Grebeni v škripcih
Kitovci niso edini prebivalci tropskih oceanov, ki jim plastika dela preglavice. Korale − živali, ki ustvarjajo koralne grebene − so prav tako v nevarnosti. Žive korale zbolijo, če se na greben “naseli” kos plastike. Znanstveniki mislijo, da plastika korale poškoduje, zato lahko v njihova telesa vstopijo škodljive bakterije. Tudi korale se lahko žrtve plastike, kot je Spooky. “Če se v koralni greben zagozdi ribiška mreža, potem pa pridivja neurje, lahko mreža polomi dele koral,” pojasnjuje Carlie Herring, znanstvena analitičarka pri organizacijah National Oceanic in Atmospheric Administration. Mi pa korale potrebujemo, saj skrbijo za to, da so oceani zdravi. Znanstveniki ocenjujejo, da je preživetje približno četrtine vseh morskih vrst − tudi kitovcev kot Spooky − odvisno od koralnih grebenov.

Reševanje kitovca

Kitovec se zahvali
Potapljači na koralnem grebenu so morali Spookyja čim prej rešiti. Kitovec je otrpnil, ko je pod njim zaplaval eden od potapljačev in začel z nožem rezati vrvi. “Zdelo se je, kot da morski pes ve, da mu skušamo pomagati,” se spominja Pablo. Potapljač se je gibal počasi in pazil, da kitovca ne bi ranil z nožem. Po nekaj minutah je mrežo in vrvi okrog Spookyjevega telesa lahko razvozlal in odstranil. Spooky je bil končno spet svoboden. Zaplaval je k potapljaškemu čolnu in se ga držal še celo uro, preden je odplaval po svoje. “Zdelo se nam je, da se nam je zahvaljeval,” je povedal Pablo. “Upam, da je Spooky še vedno nekje v oceanu − da jé, plava in raziskuje.”

Še več o tej izjemni zgodbi lahko izveš v aprilski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.