Vstopna stranVsebinaReševanje delfina

Reševanje delfina

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: Tory Kallman / Shutterstock

Skupina približno desetih mant plava na odprtem morju pri Havajih in z odprtimi usti pleni plankton. Potapljači osvetlijo jato z lučmi in jo opazujejo. Med mantami počasi plava navadna pliskavka. Potapljači preusmerijo pozornost nanjo. Sama je, kar je nenavadno, saj delfini po navadi plavajo v majhnih jatah. Poleg tega ni videti, da bi se bala hrupa, ki ga povzročajo potapljači.

Delfin nekajkrat plava mimo potapljačev, kot bi iskal pozornost. “S prostoživečimi živalmi po navadi nimamo stikov,” pripoveduje snemalka s podvodno kamero Martina Wing. “Toda ta delfin nam je skušal dopovedati, da je v škripcih.” Pliskavka, ki so jo pozneje poimenovali Notch, se je zapletla v ribiško vrvico.

Smeti na odprtem morju

Navadne pliskavke živijo skoraj v vseh oceanih sveta. In plastiko najdemo prav v vsakem delu vsakega oceana. Lahka plastika plava na gladini, težji kosi pa po navadi potonejo na dno − toda precej kosov plava nekje vmes.
Te smeti plujejo po oceanu z vetrom in vodnimi tokovi. Pogosto končajo v enem od petih velikih “smetišč” v oceanih, ki nastanejo zaradi krožnih tokov. Največje je tihomorsko smetišče, ki plava med Havaji in ameriško zvezno državo Kalifornijo. Zaplata smeti meri približno toliko kot 35 Slovenij. Številni kosi plastike so mikroplastika, to so drobni delci, ne večji od sezamovega semena. Najpogostejši predmeti v morskem smetišču pa so odvrženi deli ribiške opreme − in to je tudi tisto, v kar se je zapletel Notch.

Reševanje delfina

Svoboda
Potapljači so pogledali od blizu in videli, da ima Notch v levi plavuti trnek, ribiška vrvica pa se mu je ovila okrog ust. Potapljač mu je skušal odstraniti vrvico z golimi rokami, a ni šlo tako zlahka. Na srečo je imel škarje, da je vrvico prerezal. Delfin je potrpežljivo čakal, da mu je potapljač previdno odstranil trnek. “Ko je bil delfin končno svoboden, je bilo videti, da si je oddahnil,” je povedala Wingova.
Leto pozneje je skupina potapljačev na dah videla Notcha, ki je bil zdrav in je plaval s samico, ki je bila mogoče njegova družica. “Zelo vesela sem, da smo ga lahko rešili,” pove Wingova. “Mogoče bo celo imel družino.”

Še več o tej izjemni zgodbi lahko izveš v aprilski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.