Vstopna stranVsebinaPujsi : mopsi

Pujsi : mopsi

Besedilo: Julie Beer
Fotografiji: Rasimon / iStockphoto / Getty Images (pujsi); Annette Shaff / Shutterstock (mops)

image

Najhitrejši

Pujsi niso videti kot vrhunski športniki, a tebe verjetno prehitijo. Odrasli udomačeni pujsi lahko tečejo s hitrostjo 18 kilometrov na uro − to je hitreje kot večina ljudi! Na nekaterih kmetijskih sejmih v ZDA celo prirejajo dirke pujsov na tekaških stezah. In kaj žene pujsa, da postane najhitrejši? Malica na koncu, kaj pa drugega.

Obstajajo tudi dirke mopsov. Toda ti hišni ljubljenčki so veliko počasnejši od pujsov, saj poprečno tečejo samo 8 kilometrov na uro. Tudi sicer večinoma niso dolgo dejavni. Drugačni so od poskočnih pasjih pasem, kot so borderski ovčarji in kodri, saj imajo raje kratke, živahne sprehode.

image

Najbolj lačen

Pujsi so pravi jedci. Nič čudnega, v divjini jedo vse, od trav do majhnih ptic in plazilcev. Udomačeni pujsi samo občasno sami iščejo hrano, sicer pa je njihov glavni obrok krma, v kateri so različne žitarice. Pujsi − ki lahko tehtajo do 350 kilogramov − vsak dan zaužijejo za dva odstotka svoje teže hrane. To je toliko, kot če bi ti na dan pohrustal 50 sendvičev! Manire? Kakšne manire?

V očeh mu piše: “Daj mi jesti!” Za mopse so najbolj zdravi pasji briketi − po navadi vsebujejo piščanca, žita in dodane vitamine ter minerale. Mopsi so majhni psi, zato se jim vsak dodatni prigrizek (tudi grižljaj banane!) hitro pozna pri teži. Veterinarji pravijo, da to ni zdravo. Mopsi obožujejo prigrizke, ampak zanje je bolje, da se s pujsi sploh ne primerjajo. Nor sem na banane.

Kateri je pametnejši, preveri v marčni številki revije National Geographic Junior!

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.