Vstopna stranVsebinaPingvinje mesto

Pingvinje mesto

Besedilo: Scott Elder
Fotografije:  Frans Lanting / National Geographic Creative (pingvina, ki si dvorita); Klein & Hubert / Nature Picture Library (dva pingvina); Morales / Age Fotostock (pingvin, ki plava)

image

V mestu vlada živahen vrvež jutranje naglice. Množice sredi gradbišč drvijo ena mimo druge. Posameznika se nenadoma zaletita in začneta kričati drug na drugega. Pridružijo se jima mimoidoči. Dogajanje je še bolj hrupno zaradi trobljenja in cviljenja malo dlje po poti, kjer je še en zastoj. Zamašek se sčasoma sprosti in jutranji potniki gredo lahko dalje, novemu dnevu naproti.

Mogoče se ti zdi, da se vse to dogaja v velemestu, kakršno je na primer New York. V resnici pa smo na Antarktiki, potniki pa so antarktični pingvini, ki se odpravljajo hranit. Antarktični pingvini so visoki 60 centimetrov in ne letijo. Živijo na Antarktiki in v njeni okolici, gnezdijo pa v množičnih skupnostih, ki jim pravimo kolonije. V njih je pogosto več sto tisoč pingvinov in njihove kolonije imajo veliko skupnega s človeškimi mesti. Morske ptice, ki živijo v njih, pa so prave »mestne srajce«.

Ptičji gradbeniki
image V kolonijah antarktičnih pingvinov je hrupno kot v človeških mestih. Novembra, ko je na Antarktiki začetek poletja, prispejo na obalo člani različnih kolonij, da bi se parili. Takrat vreščijo skorajda brez predaha. Tako glasni so, da se lahko kosajo z vpitjem, hupanjem in drugim truščem pravih velemest. »Izredno glasni so,« pojasnjuje biolog Ron Naveen. »Ko jih opazujem, si vtaknem zamaške v ušesa.«Ko živali prispejo na kraj, kjer se bodo parile, začnejo početi nekaj, kar pogosto vidiš v mestih: gradijo. Pari iz kamenčkov izdelujejo gnezda, široka kar pol metra. Gradijo jih eno poleg drugega kot hiše v mestnih soseskah. Pingvini živijo v gručah zaradi varnosti. Osamljeno gnezdo bi bilo lahka tarča za veliko govnačko, ptico plenilko, ki se spusti z neba in zgrabi jajce ali mladiča antarktičnega pingvina.
»Če pa so pingvini v skupini, združijo moči in preženejo plenilce,« pripoveduje raziskovalka pingvinov Heather Lynch. Antarktični pingvini se ne otepajo samo plenilcev. Paziti se morajo tudi »tatov« v koloniji. Drug drugemu namreč skušajo vzeti kamne iz gnezd. Pred morebitnimi »zmikavti« se branijo tako, da po njih udrihajo s perutmi. Zakaj antarktični pingvini ščitijo svoje kamenčke? Ker varujejo jajca in mladiče pred talečim se snegom. Če voda zalije gnezda, je to za podmladek usodno.

image

Nekaj tednov potem, ko par izdela gnezdo, samica izleže dve jajci. Mladiča se izvalita približno v mesecu dni, torej sredi ali konec decembra. Na Antarktiki je takrat poletje, zato sonce zaide le za zelo kratek čas. Mladiči torej odraščajo v okolju, ki je noč in dan osvetljeno kot v mestih. Toda kljub svetlobi je mrzlo. Samica in samec izmenično sedata na gnezdo, da grejeta podmladek.

Še več o antarktičnih pingvinih lahko prebereš v februarski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Kdo ali kaj je Perun?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov