Vstopna stranVsebinaPingvini proti mormonom

Pingvini proti mormonom

Besedilo: Julie Beer
Fotografije: Mlorenzenphotography / Getty Images (mormon); © Rhine van Meurs / Minden Pictures (mormoni); David Yarrow Photography / Getty Images (pingvinja družina); Globalp / Getty Images (pingvin)

image

Če ne ločiš mormona in pingvina, kar brez skrbi. Ne moreš ju srečati hkrati. Zakaj ne? Ker se ne zadržujejo v istih krajih. Mormoni živijo severno od ekvatorja, pingvini pa južno (razen galapaških). Pingvina in mormona torej ne moreš videti skupaj nikjer na Zemlji, razen v živalskih vrtovih in akvarijih. Katere ptice imajo boljše ozemlje? Pa poglejmo!

Najboljše ozemlje
Se hočeš igrati z mormoni? Potem pa le vzemi šal in rokavice, saj mormoni obožujejo mraz, kakršen je na Aljaski, Islandiji, v Kanadi in ameriški zvezni državi Maine. imageSicer pa večinoma plavajo v morju, hranijo se z ribami in si čistijo peresa. Na obalo priletijo šele, ko je čas parjenja. V nekaterih filmih je videti, da pingvini živijo na Antarktiki in večinoma racajo po ledu. No, nekateri res. Veličastni cesarski pingvini so vladarji ledene Antarktike. Mogoče se ti zdi, da bi bilo zabavno racati z njimi, ampak pomisli: tam ni nič nenavadnega, če je temperatura zraka kar –40 °C. Toda pingvini imajo tudi druge možnosti. Galapaški pingvini, na primer, ki edini živijo severno od ekvatorja, domujejo na skalnatih obalah Galapaških otokov. Gnezda gradijo v vulkanskih skalah! Če se družiš s pingvini, lahko torej izbiraš: »ogenj« ali led.

Najboljši starši
Če so tvoji starši mormoni ali pingvini, ti ni prav nič hudega. Ena od prednosti je, da ti za zajtrk sploh ni treba vstati. Če si majhen pingvin, ti starši postrežejo tople napol prebavljene ribe. Tako je, hrano, ki sta jo mami in oči že pojedla, potem pa izbljuvala in ti jo nakapljala v usta. imageSlastno, kaj? Mladim mormonom vsak dan mečejo surove ribe. Oglej si, kako vzrejajo svoje mladiče pingvini in kako se svojemu naraščaju posvetijo mormoni, da vidiš, kateri starši prejmejo nagrado. Ko se mormoni pripravljajo na zarod, na skalni pečini izkopljejo več metrov dolg brlog, ki ga obložijo s peresi in travo. Samica izleže eno samo jajce, potem ga s samcem izmenično grejeta. Toda mormoni na jajcu ne sedijo, temveč ga spravijo pod perut in se nanj naslonijo. Ko pride na svet mali mormon, samec in samica izmenično letata na morje, kjer plenita ribe zase in za mladiča. Mormonski pari pogosto ostanejo skupaj vse življenje, torej se vsako leto snidejo na istem kraju, kjer gnezdijo.

Še več zanimovosti in primerjav med pingvini in mormoni najdeš v majski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Avtohtona pasma slovenske čebele se imenuje:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov