Vstopna stranVsebinaPernata banda Šaleških jezer

Pernata banda Šaleških jezer

Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografije: Matej Vranič

image

Če za Šaleška jezera še nisi slišal, naj te ne skrbi. Tudi večina odraslih ne ve zanje. Ali pa misli, da je poleg Velenja, največjega mesta v Šaleški dolini, eno samo jezero. A v resnici so kar tri – Škalsko, Velenjsko in Družmirsko. Le redkokdo tudi ve, da jih pred dobrimi stotimi leti še ni bilo. Šaleška jezera namreč niso naravnega izvora. Nastala so zaradi izkopavanja premoga po letu 1875. Ker so se rudniški rovi sesedali, se je začelo površje nad njimi ugrezati. Potoki, ki so prej tekli v reko Pako, so začeli te kotanje zalivati. Tako so postopoma nastala tri jezera. Nekoč v njih ni bilo nobenega življenja. V Šoštanju, nedaleč od Velenja, že dolgo deluje velika termoelektrarna. V njej zgori premog, ki ga nakopljejo v velenjskem premogovniku. Pepel, ki pri tem ostane, so nekoč odlagali kar v jezero. V tako onesnaženi vodi res ni moglo nič preživeti. A onesnaženja so se ljudje naveličali in po vrsti različnih ukrepov je voda v jezerih čista. Na jezerih in njihovi okolici danes živijo mnoge zanimive ptice. Spoznaj jih!

image

O tej pernati druščini je Matej Vranič, ki je tudi avtor vseh fotografij v tem članku, posnel odličen film z naslovom Ptice jezer, njihova vrnitev.

Pisani lovec na žuželke: čebelar
To živahno obarvano ptico, ki se najraje prehranjuje s čebelami in drugimi velikimi žuželkami, so včasih v Šaleški dolini opazili le redko. Danes pa tu celo gnezdi. Čebelarji zimo preživijo v afriških savanah, nato pa se vrnejo v Evropo, kjer vzgajajo svoje mladiče. Par čebelarjev si v mehke naravne stene skoplje rov, kjer gnezdi. Taka stena je nastala v soteski potoka Velunja, ki teče v Družmirsko jezero. Hudourniške vode so v zadnjih letih sotesko zelo poglobile. Tu že več let gnezdi par čebelarjev. So zelo spretni in vzdržljivi letalci. Septembra so nekaj mesecev stari mladiči že pripravljeni za več tisoč kilometrov dolgo pot do prezimovališč v Afriki.

Orel ribič: ribji orel
Ribji orel je ujeda, katere gnezda v Sloveniji ne boste našli, saj pri nas ne gnezdi. Na naših jezerih, rekah in ribnikih pa tudi ob morju se na svojih selitvenih poteh le ustavi. Razlog za to je hrana.

image

Ribji orel je izjemno spreten ribič. S kremplji lovi tik pod gladino plavajoče ribe, nato pa si jih privošči na kakšni drevesni veji. Plen drži s kremplji in z njega z zakrivljenim ostrim kljunom trga kosce mesa. Matej Vranič je tega redkega gosta uspel ujeti v objektiv svojega fotoaparata.

Še več ptic lahko spoznaš v reportaži, objavljeni v oktobrski številki revije National Geographic Junior.


Dokumentarni film: Ptice jezer, njihova vrnitev
Film Mateja Vraniča pripoveduje o pticah, ki danes stalno ali del leta preživijo na Šaleških jezerih in v njihovi okolici. Na odličnih posnetkih lahko občudujemo ptice, ki so predstavljene v tem članku, in še mnoge druge vrste. Njihovo življenje je prikazano v enoletnem obdobju. Od konca zime, ko se začne prebujati življenje, pa do prvega snega in se nekatere odselijo, druge pa pridejo na jezera prezimovat. Spremljamo jih pri njihovih »vsakdanjih opravilih« ‒ iskanju hrane, dvorjenju, spletanju gnezd in skrbi za mladiče, pri pripravah na odhod v toplejše kraje …

Ne zamudi!
Film bo prvič javno prikazan 12. oktobra v Kinu Velenje, vseslovenska premiera pa bo 27. oktobra v Kinodvoru v Ljubljani. V zimskem času bo predvajan še v drugih slovenskih kinih in tudi nekaterih osnovnih šolah.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov