Vstopna stranVsebinaOsupljive sove

Osupljive sove

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografiji: John Waters / NPL / Minden Pictures (pegasta sova); Phil Mclean / FLPA / Minden Pictures (lesni sovi)

image

Lačna pegasta sova leti po hladnem nočnem nebu in išče kaj za pod zob. Tla prekriva odeja odpadlega listja, ki je odlično skrivališče za miši in voluharje – sovin plen. Ptica ima na srečo posebno lastnost, s katero zazna hrano: supersluh. Pegasta sova ima tako občutljive slušnice za sluh, da sliši že najtišje šelestenje, tudi če je glodavec oddaljen kar nekaj metrov. Po zaslugi izvrstnega sluha se sova usmeri proti miši in poleti po svoj plen.

Vseh 225 vrst sov ima izjemne veščine in lastnosti. “Sove izvrstno opravljajo svoje delo,” pojasnjuje Kevin McGowan, ornitolog ali strokovnjak za ptice v newyorškem Cornellovem ornitološkem laboratoriju. Nekatere sove pa imajo že kar nadnaravne lastnosti, od sluha, ki pritiče superjunakom, do noro velikega razpona peruti ali še posebej puhastega perja. Predstavljamo ti nekaj neverjetnih sov, ki letijo visoko v nebo.

Pegasta sova
Kje živi?
Na vseh celinah, razen na Antarktiki
Posebnost?
Prvovrsten sluh
Ko pegasta sova pleni, posluša na vsa ušesa. Znanstveniki mislijo, da ima ta žival najboljši sluh med pticami. Nanj se zanaša pri iskanju plena. Gosto perje na obrazu preusmerja zvočne valove, ki jih oddaja plen, v slušna kanala, ki sta postavljena nesimetrično. Sova ugotovi, kje je plen, glede na kot, pod katerim zvočno valovanje prispe v uho. Pegasta sova lahko lovi tudi v popolni temi ravno zaradi izjemnega sluha. Sama ušesa so jo, ni kaj.

Lesna sova
Kje živi?image
V Evropi, Severni Afriki in nekaterih predelih Azije
Posebnost?
Vrhunska zaščita
Lesne sove so izvrstne čuvajke, ki postanejo zelo napadalne, če se njihovemu gnezdu z mladiči približa druga žival ali človek. Vsiljivce redno podita tako samica kot samec. Njuno orožje so kremplji, ostri kakor britev. Raziskovalci, ki preučujejo mlade lesne sove, zato nosijo zaščitno obleko, očala in celo čelade, da se zavarujejo pred zaščitniškimi starši.

Še več osupljivih sov lahko spoznaš v novembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikor litrov pitne vode se uporabi za izdelavo literske plastenke za vodo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov