Vstopna stranVsebinaOnesnaževanje

Onesnaževanje

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografija: Menno Schaefer / Shutterstock

Malo onesnaževanja = velike težave
Plastični odpadki so drugačni od papirnatih ali bioloških, saj se nikoli popolnoma ne razgradijo, torej nikoli ne razpadejo na delce, ki bi jih narava lahko ponovno uporabila. Plastika pogosto konča v vodi, kjer izloča strupene kemikalije, pa še živali mislijo, da je hrana. V znanstveni reviji Science so objavili raziskavo, s katero so ugotovili, da v oceanu vsako leto pristane 8,8 milijona ton plastike, ki ogroža več kot 700 vrst morskih živali.

image

Plastični odpadki niso edini, ki onesnažujejo planet. Okolje onesnažujejo tudi nafta, ki se razlije v morje, strupene snovi v poljedelstvu, kot so gnojila in pesticidi, ki pronicajo v prst, in celo močna hrup in svetloba (ladijski zvoki motijo kite, ko se sporazumevajo med seboj, močne luči pa lahko zmedejo živali, kot so ptice in pravkar izvaljene morske želve).

Počistimo za seboj
Ko onesnažimo okolje, lahko vplivamo na naravo za mnogo let. Najlaže je s prstom kazati na tovarne, toda del onesnaženja je posledica našega vsakdanjega početja. Avto na primer proizvaja izpušne pline, pa tudi odvečni gospodinjski odpadki lahko resno škodujejo Zemlji. Sobo verjetno lahko pospraviš in počistiš v nekaj urah (Upajmo!). Težav zaradi onesnaževanja pa ne moreš preprosto stlačiti v omaro. Planet moramo čistiti vsi. Z drugimi besedami: najbolje, da sobo pospravljaš sproti. Enako velja za skrb za planet. Nekaj, kar po navadi uporabljajo ljudje, in se po uporabi razkroji; primer: biorazgradljiva žlica ne ostane v okolju na tisoče let, saj se razkroji − plastična pa se ne.

Z branjem nadaljuj v aprilski številki National Geographic Juniorja. Tam te čaka 13 nasvetov za varovanje planeta pred onesnaževanjem.

image


Facebook Junior.si

Anketa


S kakšne razdalje lahko slišiš regljanje žab?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov