Vstopna stranVsebinaOhranimo divjino

Ohranimo divjino

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografije: Joel Sartore

Joela Sartoreja je pokljuvala ptica, dimasti leopard je iz njega naredil pragozdnega telovadca, pa še riba ga je poslinila. Joel vse to prestaja, da bi zaščitil živali. Kot fotograf pri National Geographicu si je zadal nalogo, da fotografira vseh 12.000 živalskih vrst, ki živijo v živalskih vrtovih, akvarijih in drugih ustanovah sveta. Projekt je poimenoval Photo Ark. Z njim želi navdihniti druge, da bi varovali živali. »Upam, da bodo ljudje hoteli pomagati živalim, ko se jim bodo zazrli v oči,« pojasnjuje Sartore.
Fotograf se je lotil projekta leta 2006. Doslej je fotografiral že številne živali, od velikih sesalcev do drobnih žuželk. »Vsaka žival ima pravico, da jo poznamo,« pravi Sartore. Pri delu mu pomagajo oskrbniki, da so živali na varnem. In čeprav fotografira živali v živalskih vrtovih, je bilo nekaj srečanj precej divjih. Opisal nam je trenutke, ki so se mu najbolj vtisnili v spomin.

Trenutek ‘haha’

Dimasti leopard; razširjen v Jugovzhodni Aziji
Živalski vrt Columbus, ameriška zvezna država Ohio

image

»Fotografiral sem drobnega mladiča dimastega leoparda, ki je tehtal pičel kilogram. Vzrejali so ga oskrbniki, saj ga je mama zavrnila. Držal sem ga v naročju, nenadoma pa mi je splezal na ramo in se povzpel na glavo! Objel mi je roko in me z dlako žgečkal po obrazu. Nazadnje so ga oskrbniki odstranili, še prej pa so naju fotografirali. Mlada mačka je ves čas fotografiranja brila norce, se igrala in preobračala kozolce. Odlično nas je zabavala!

Trenutek ‘juhu’

Rjavi lenivec; razširjen v Srednji in Južni Ameriki
Združenje za ohranjanje živali Pan American Conservation Association, Panama City, Panama

image»Bil sem v reševalnem središču v Panami, kjer sem fotografiral lenivca, ki sicer živi v divjini. Tam je okreval, potem ko so ga poškodovanega našli v deževnem pragozdu. Lenivci se navadno ne premikajo veliko – več ur lahko negibno visijo z vej. Pričakoval sem, torej, da bo žival med fotografiranjem popolnoma mirna. Toda ko so oskrbniki položili lenivca na tla, se mi je začel počasi približevati. Prišel je čisto do mene in dvignil pogled. Lenivci so videti, kot bi se smehljali. Ne vem, o čem je žival razmišljala, videti pa je bilo, da se mi smeji.«


Trenutek »ooo«

Šimpanz; prihaja iz Srednje Afrike
Živalski vrt v Tampi, ameriška zvezna država Florida

image»Malega šimpanza so vzrejali oskrbniki v živalskem vrtu, ker ga mama ni mogla. Mladič je hotel, da ga ljudje neprestano pestujejo, in razburil se je, če ga je kdo hotel položiti na tla. Fotografirali smo ga lahko le tako, da ga je nekdo pestoval in se sključil, da ga fotoaparat ne bi ujel, šimpanza pa medtem držal za pas in božal po trebuhu, da se je počutil varnega. Sčasoma je postal šimpanz zaupljivejši. Pokrčil je roko, se pačil in se celo skušal dotaknili fotoaparata. Bil je ena najbolj prisrčnih živali, kar sem jih fotografiral.«

Še več zgodb z zanimivih srečanj, ki jih je doživel Joel Sartore, si preberi v aprilski ekoštevilki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Koliko mišic uporabimo ljudje, da izgovorimo en stavek?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov