Vstopna stranVsebinaO trajnostnem turizmu

O trajnostnem turizmu

Besedilo: Peter Skoberne
Fotografiji: Tomo Jeseničnik (Bohinj); © Shutterstock / EtienJones (drevo z ljudmi)

image
Ljudje so že od nekdaj potovali. Danes potujemo predvsem zaradi spoznavanja tujih krajev, novih doživetij, zabave in sprostitve. A kaj to pomeni za naš planet? Ko potujemo, pravzaprav sploh ne gremo od doma, ampak le iz sobe v sobo!

Zamisli si, da stanuješ v hiši, ki jo obdaja obsežen vrt z gozdom, travnikom in velikim jezercem. Prijatelji prihajajo na obisk in občudujejo posestvo ter navdušeno pripovedujejo, kako so se imeli lepo na obisku. Tudi ti jih z veseljem sprejmeš, skupaj se zabavate.

Sloves prijetnega kotička se hitro širi, najprej se na obisk napove ves razred, potem tudi drugi razredi na šoli. Začnejo deževati prošnje, da bi tudi s sosednjih šol radi prišli na izlet, drugi bi imeli piknik, tretji bi prišli samo na kopanje v jezercu, nazadnje se pojavlja vedno več tujcev, ki pridejo brez vabila.

Narava ni poligon za neomejeno sproščanje, saj je del našega doma

In tako … Na vrtu ni bilo nikoli več miru. Dopoldne in popoldne so se vrstile skupine, prihajalo je že do prepirov, kdo je prišel prvi k jezercu in se lahko kopa. Vsak dan je bilo parkiranih več avtomobilov. Ko je nekomu zmanjkalo oglja za žar, je kar odsekal večjo vejo z bližnjega drevesa, spet drugi je pomil posodo v jezercu, nato pa še mimogrede očistil svoj avto. Ker so bila najboljša mesta za piknike pod drevesi že zasedena, so se obiskovalci začeli širiti po travniku. Cvetoče poljane so postale le še pomendrane travnate površine. Postaviti je bilo treba smetnjake, in jih seveda tudi prazniti, kljub temu pa je veliko odpadkov ostajalo med drevjem in na travniku.

imageObiskovalci so sprva še hodili na stranišče v hišo, nato pa je bilo bolj oddaljenim to od rok, zato so se skrili za bližnji grm. Ljudje so prihajali vedno bolj zgodaj, da so lahko zasedli najboljša mesta. Že ob treh zjutraj so se pojavili tekači, da so še pred službo lahko pretekli v prijetnem okolju svoje kilometre.

Skupina mladeničev se je s štirikolesniki enkrat na teden zapodila od jezerca skozi gozd, del travnika je postal priljubljeno pristajališče jadralnih padalcev, ponoči so se zbirali občudovalci nočnega neba, pa tudi kakšni žurerji so se občasno pojavili.

Razmetane sobe ne pospraviš tako, da greš drugam!
Posestvo je začelo propadati, drevesa so se sušila, travnik je bil še komajda vreden svojega imena, jezerce umazano, obdano z blatnim obrežjem. Obiskovalcem je postal ta prostor vedno manj všeč, vedno manj jih je prihajalo in so raje šli drugam, tja, kjer je še neokrnjeno… Zgodba je sicer izmišljena, a temelji na tem, kar se resnično dogaja. Ljudje so že od nekdaj potovali; zaradi preživetja, trgovanja, raziskovanja, zaslužka, a vsem tem razlogom se je pridružil še eden: potovanje zaradi doživljanja, sproščanja, zabave, spoznavanja tujih krajev – vsega, kar razumemo kot turizem.

Članek lahko do konca prebereš v aprilski ekoštevilki revije National Geographic Junior.

 

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Koliko mišic uporabimo ljudje, da izgovorimo en stavek?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov