Vstopna stranVsebinaNevidna mačka

Nevidna mačka

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografiji: Prisma by Dukas Presse-Agentur GmbH / Alamy (odrasla žival); Daniel J. Cox / Getty Images (mladiča)

image

Kanadski ris si utira pot skozi gozd v ameriški zvezni državi Kolorado. Divjinska mačka se nenadoma ustavi, ker na svojem ozemlju opazi nepričakovanega gosta, znanstvenika, ki preučuje to vrsto, približno dvakrat večjo od hišnih mačk. John Squires, biolog raziskovalec pri ameriški vladni agenciji Forest Service, je srečanja zelo vesel. “Tukaj le redko vidimo te živali,” pojasnjuje Squires. “Ponavadi vemo, da so bile tu, ker vidimo sledove.” Ljudje srečajo kanadske rise v divjini tako redko, da jim pravijo “nevidne mačke”. Ris strmi v znanstvenika, potem pa neslišno odide. Na Aljaski in v Kanadi je kanadskih risov na pretek. V Koloradu in drugih 48 južneje ležečih ameriških zveznih državah pa so redkejši. Naravovarstveniki skrbijo zanje, zato preiskujejo gozdove, kjer živijo, in ugotavljajo, kaj potrebujejo.

Specialiteta: zajec
imageNaravovarstveniki hočejo napolniti risov dom s hrano. Risi so pri jedi izbirčni in pravzaprav jedo samo eno: ameriške snežne zajce. “Ti sesalci predstavljajo od 90 do 95 odstotkov risove prehrane,” pripoveduje biolog Mark McCollough, ki dela v ameriški zvezni državi Maine. Risi so od ameriških snežnih zajcev tako odvisni, da se njihovo število zmanjša, ko se zmanjša število zajcev. In ko si zajci spet opomorejo, naraste tudi število risov.

Kanadski risi bodo preživeli samo, če se število zajcev ne bo preveč zmanjšalo. Zato so vladni organi, znanstveniki in strokovnjaki za gozdove združili moči, da bi v risovem življenjskem prostoru lahko zagotovili obilje zajcev. Raziskovalci v Mainu so ugotovili, da imajo ameriški snežni zajci radi gozdove z gosto podrastjo, saj v njej najdejo svoja skrivališča. “Podrast mora biti tako gosta, da ljudje težko hodijo skoznjo,” pojasnjuje McCollough.

Gozdarji sekajo stara drevesa, da bi naredili prostor novim. Tako pride do tal več sončne svetlobe, ki ustvari idealni življenjski prostor. Naravovarstveniki pa gozdov v teh 48 južneje ležečih ameriških zveznih državah ne skušajo spremeniti zgolj v samopostrežno restavracijo z zajčjimi zrezki: upajo tudi, da jim bo uspelo ustvariti varnejše razmere za rise.

Več o kanadskih risih si lahko prebereš v decembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Odrasla morska vidra je velika kot:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov