Vstopna stranVsebinaNeverjetni mačji panda

Neverjetni mačji panda

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografije: Anna Gowthorpe / Pa Images Via Getty Images (na veji); Ehtesham / Shutterstock (panda, ki je); Andrea Izzotti / Shutterstock (panda se skriva)

Mačji panda stopa po veji zimzelenega drevesa. Kot akrobat, ki hodi po drogu, postavlja eno nogo pred drugo. Potem pa ... ups! Pandi spodrsne. Padec s te višine − približno 30 metrov − bi bil lahko usoden. Toda panda se hitro oklene veje z vsemi štirimi nogami in zelo ostrimi kremplji spet ulovi ravnotežje in pot nadaljuje.

image

Mačji pande preživijo na drevesih približno 90 odstotkov življenja, pove Mariel Lally, njihova oskrbnica v Živalskem vrtu Smithsonian v Washingtonu, D. C., v ZDA. Pravzaprav so se življenju na drevesih tako dobro prilagodili, da slovijo kot izjemni akrobati. Preberi, v katerih šestih akrobatskih veščinah so pravi mojstri.

Vgrajeno ravnotežje
Vrvohodec mora znati loviti ravnotežje. Mačji panda pa ne more uporabiti rok, kot jih lahko akrobat. Namesto rok ima rep, ki ga usmeri naravnost navzgor. “Če ga začne zanašati v eno smer, usmeri rep v nasprotno,” razloži Lallyjeva. “Podobno vlogo ima drog, ki ga uporablja vrvohodec.”

image

Vrtljivi gležnji
Treba je na stranišče! Pande splezajo z dreves skoraj samo takrat, ko ... no, ko morajo nekam iti. Po deblu navzdol splezajo z glavo naprej. Kako? Gležnje lahko zasukajo za 180 stopinj − kot bi se tebi zasukala glava tako, da bi bil obraz zadaj. Ker lahko gležnje zasukajo, se s kremplji bolje oprimejo lubja.

Puhasta stopala
Mačji pande si v dežju ne morejo obuti gumijastih škornjev. Na spolzki veji pa je lahko nevarno, če hodiš po njej z mokrimi stopali. Toda mačji panda ima blazinice na podplatih poraščene z dlako, zato mu v dežju ne drsi. (Za primerjavo si oglej blazinice svojega psa ali mačke.)

image

Pande pod krinko
Kako se najlaže izogneš lačnemu snežnemu leopardu? Tako, da te sploh ne opazi! Mali mačji panda še kako izstopa v živalskem vrtu, na smrekah v himalajskih gorah pa se prikrije med rdečkastim mahom in belim lišajem (organizem, podoben rastlinam). Tudi znanstveniki jih zelo težko najdejo.

Še več zanimivosti o mačjih pandah, pa tudi o njihovih nenavadnih pobegih, lahko prebereš v septembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov