Vstopna stranVsebinaNepozabni znanstveni spodrsljaji

Nepozabni znanstveni spodrsljaji

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografiji: Petr Klabal / Shutterstock (orangutan); Franco Banfi / Getty Images (kit)

Roka v pomoč
Znanstvenik: Agustin Fuentes
Super poklic: biološki antropolog
Lokacija: Indonezija, država v jugovzhodni Aziji

image

»Neke noči sem se izgubil v džungli. Odločil sem se, da bom zasledoval redko vrsto opice rjavi hulman. Zasledovanje se je zavleklo in trajalo ure in ure, pozabil sem na to, da bi s seboj lahko vzel sodelavca ali vsaj povedal, kam grem. Zgrabila me je panika: prešinilo me je, da bom morda dneve in dneve iskal pot nazaj.
Nenadoma sem zaslišal pokljanje vejic in šumenje listja, nekaj velikega se mi je približevalo. Bil je orangutan, vedel sem, da so te opice lahko napadalne. Bil sem preveč prestrašen, da bi se lahko premaknil, a nenadoma je žival iztegnila roko proti meni. Prepoznal sem jo, bila je samica, ki smo jo nekoč imeli ujeto. Držala me je za roko in me vodila nazaj v kamp, ki je bil le 15 minut stran.
Nazadnje sem svoje področje preučevanja zamenjal. Namesto z redkimi vrstami primatov sem se začel ukvarjati s tistimi, ki so pogosto v stiku z ljudmi. In od tega pripetljaja dalje imam vedno v mislih tudi svojo varnost.«

Čiščenje kakca na palubi
Znanstvenik: Asha de Vos
Super poklic: morski biolog
Lokacija: obala Šrilanke, država v južni Aziji

image»Bila sem na čolnu in fotografirala sinjega kita, ko sem nenadoma opazila, da se na morsko gladino dviga nenavadna opečnato rdeča snov. Nagnila sem se naprej, da bi zajela nenavadno vzorec: bil je kitov kakec! Iztrebki pa so za znanstvenike zelo dragoceni, saj nam veliko povedo o živali, ki ga je izločila, vključno s tem, kaj je jedla.
Ko sem se pomikala po palubi, da bi vzorec pospravila v poseben kozarec, je čoln zadel val. Iztrebki so se razpršili po mojih rokah, nogah, srajci in kratkih hlačah, celo po obrazu! Čeprav sem se dobro umila, sem zaudarjala še ves dan. K sreči smo vedno pripravljeni na takšne nezgode, zato smo imeli še rezervni kozarec poln kakca za preučevanje.«

Še več zgodb o raziskovalcih National Geographica najdeš v septembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov