Vstopna stranVsebinaNenavadni vrečarji

Nenavadni vrečarji

Besedilo: Allyson Shaw
Fotografije: James Gourley / Shutterstock (z listom); Peter Murphy (plezanje)

imageKo so raziskovalci v Avstraliji konec 17. stoletja prvič videli to puhasto žival prijaznega videza, so mislili, da je podgana, velika kot mačka. A so se ušteli! Ti vrečarji so sicer sorodniki kengurujev in valabijev, a so precej bolj nenavadni. Imajo lastnosti, ki jih sicer pripisujemo drugim živalim − in zato so nekaj posebnega.

imageTrgajo liste kot koale
Kratkorepi grmičarski kenguruji včasih splezajo po deblu meter in pol visoko, da lahko zgrabijo slasten list ali jagodo. Mogoče se ti to ne zdi kdo ve kaj, toda njihovi najbližji sorodniki − kenguruji in valabiji − tega ne zmorejo. Koale, ki obožujejo drevesa, imajo močne in velike šape, s katerimi se lahko ves čas oprijemajo vej. Kratkorepi grmičarski kenguruji pa zdržijo samo nekaj minut. Ravno dovolj dolgo, da zgrabijo kaj okusnega za pod zob!


Poskakujejo kot zajci
Če opaziš, da med grmovjem poskakuje rjava puhasta kepa, vedi, da to ni zajec. To je poskakujoč kratkorepi grmičarski kenguru! Po navadi se plazijo po vseh štirih, imajo pa tudi zelo močne zadnje noge, da lahko skačejo. Te živali ustvarjajo prehode v grmičevju in travi, podobne podzemnim predorom, ki jih kopljejo zajci. Puhasti, srčkani in poskočni? Čudovito!


Še več zanimivosti o kratkorepem grmičarskem kenguruju preberi v februarski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival je pametnejša, vrana ali šimpanz?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.