Vstopna stranVsebinaNarodna parka – brata

Narodna parka – brata

Besedilo: Ana Kunstelj, Triglavski narodni park
Fotografije: National Park Service / Narodni park Kratersko jezero (Kratersko jezero); Aleš Zdešar / TNP (Bohinjsko jezero);
Ilustracija: Miha Marolt / TNP

imageČe bi med slovenskim Bohinjskim jezerom, ki leži v Triglavskem narodnem parku, in Kraterskim jezerom v zvezni državi Oregon v Združenih državah Amerike potegnili ravno črto po zemljevidu, bi lahko izračunali, da ju ločuje več kot 9000 kilometrov! In če bi se lahko na letalo usedli v Bohinju in odleteli naravnost tja, bi bili na poti več kot 10 ur skupaj.Obiski od daleč
A Triglavski narodni park in Narodni park Kratersko jezero, pa čeprav sta tako daleč narazen, sta leta 2017 postala tesno povezana – postala sta parka brata. Z veliko pomoči ameriške ambasade v Sloveniji je prišlo do izmenjave: skupina sodelavcev iz ameriškega parka je prišla v Slovenijo na obisk, na ogled lepot naših Julijskih Alp in na izmenjavo izkušenj s sodelavci v Triglavskem narodnem parku. Lansko leto poleti pa je skupina sodelavcev Triglavskega narodnega parka odšla daleč daleč prek morja raziskovat lepote narave v Oregon, ameriško zvezno državo, ki se ponaša s čudovitim Kraterskim jezerom.

Narodni park Kratersko jezero

Ledenik in vulkan
Triglavski narodni park in Narodni park Kratersko jezero sta si v marsičem podobna, med njima pa obstajajo tudi velike razlike. Oba predstavljata dokaj veliko območje narave, ki je zavarovano zaradi svoje izjemnosti. Triglavski park je celo malo večji od Kraterskega jezera, saj obsega celotne Julijske Alpe z najvišjim vrhom Triglavom. Park Kratersko jezero pa v svojem osrčju čuva jezero neverjetno modre barve in skoraj neslutene globine.

Tudi v Triglavskem narodnem parku ležijo posebna jezera, največje je Bohinjsko. Najbolj pa smo ponosni na Triglavska jezera in dolino, v kateri se bleščijo, visoko pod našo najvišjo goro. Dolino Triglavskih jezer imenujemo srce narodnega parka. Vsa jezera v naših Julijskih Alpah so nastala s pomočjo ledenika. Ko je oblikoval gore in vrezoval doline več kot 10.000 let nazaj, je za seboj puščal velikanske skale, na nekaterih mestih, kjer voda ni mogla odteči, pa so nastala jezera.

Triglavski narodni park

Vulkan se prebudi
Kjer se danes na sončne dni neverjetno modro blešči Kratersko jezero, je še 8000 let nazaj stala gora, veliko višja od Triglava. Mount Mazama je stala v družbi dvajsetih njej podobnih gora – vulkanov. Še danes se strmo dvigajo nad pokrajino gozdov. Veliko jih samo spi in čaka na čas, ko bodo spet bruhali pepel in povzročali potrese. Vulkan Mount Mazama se je iz spanja zbudil pred 7700 leti v mogočnem vulkanskem izbruhu. Goro je razneslo in sesedla se je sama vase, v njeni globini pa je nastala ogromna luknja, imenovana kaldera ali krater. V tisočletjih po izbruhu se je s pomočjo dežja in velikih količin snega, ki še vedno vsako leto obilno zapade na območju narodnega parka Kratersko jezero, velika in globoka luknja napolnila s čisto vodo. To je najgloblje jezero v Severni Ameriki, saj v globino sega kar 600 metrov (Bohinjsko je na najnižji točki globoko »le« 45 metrov).

Še več o pobratenih parkih si lahko prebereš v marčni številki revije National Geographic Junior!

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.